Atlas Alstom ERTMS, foto: Alstom/C.Sasso

Alstom levert onboard ERTMS-systeem aan Noorwegen

Alstom heeft de opdracht gekregen van Bane NOR om alle Noorse treinen uit te rusten met het beveiligingssysteem ERTMS. Ook zal de onderneming het bijbehorende onderhoud verzorgen. In totaal worden 467 treinen van 55 verschillende typen omgebouwd. De installatie moet in 2026 zijn afgerond.

Het nieuwe onboard-systeem maakt onderdeel uit van de landelijke uitrol van het ERTMS-systeem (European Rail Traffic Management System) in Noorwegen. Volgens Alstom zal het nieuwe systeem zorgen voor een daling in het aantal vertragingen voor personen- en het goederenvervoer en de veiligheid op het spoor verbeteren.

Contract

Het gegunde contract bestaat uit raamovereenkomsten voor veertien verschillende eigenaren van spoorwegmaterieel, waarover door Bane NOR namens de deelnemende spoorwegondernemingen is onderhandeld. In totaal gaat het om de installatie van het ERTMS-systeem op 467 treinen van 55 verschillende typen.

De oplossing werkt volgens een dubbel systeem waarmee treinen zowel kunnen rijden op oude lijnen die nog zijn uitgerust met het ATC-2 systeem, als op de nieuwe lijnen met ERTMS Level 2. Het ontwerp en de software zorgen er volgens Alstom voor dat zo min mogelijk apparatuur nodig is in het dubbele systeem. Zo kunnen enkele onboard-onderdelen worden gedeeld, zoals de antenne van het baken en de computer.

Installatie

De installatie van het systeem start in 2021. Naar verwachting kunnen de eerste treinen met het nieuwe onboard-systeem in 2022 op het spoor in Noorwegen gaan rijden. Het is de bedoeling dat de volledige Noorse vloot voor september 2026 is uitgerust met het nieuwe systeem.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Alstom levert onboard ERTMS-systeem aan Noorwegen | SpoorPro.nl
Atlas Alstom ERTMS, foto: Alstom/C.Sasso

Alstom levert onboard ERTMS-systeem aan Noorwegen

Alstom heeft de opdracht gekregen van Bane NOR om alle Noorse treinen uit te rusten met het beveiligingssysteem ERTMS. Ook zal de onderneming het bijbehorende onderhoud verzorgen. In totaal worden 467 treinen van 55 verschillende typen omgebouwd. De installatie moet in 2026 zijn afgerond.

Het nieuwe onboard-systeem maakt onderdeel uit van de landelijke uitrol van het ERTMS-systeem (European Rail Traffic Management System) in Noorwegen. Volgens Alstom zal het nieuwe systeem zorgen voor een daling in het aantal vertragingen voor personen- en het goederenvervoer en de veiligheid op het spoor verbeteren.

Contract

Het gegunde contract bestaat uit raamovereenkomsten voor veertien verschillende eigenaren van spoorwegmaterieel, waarover door Bane NOR namens de deelnemende spoorwegondernemingen is onderhandeld. In totaal gaat het om de installatie van het ERTMS-systeem op 467 treinen van 55 verschillende typen.

De oplossing werkt volgens een dubbel systeem waarmee treinen zowel kunnen rijden op oude lijnen die nog zijn uitgerust met het ATC-2 systeem, als op de nieuwe lijnen met ERTMS Level 2. Het ontwerp en de software zorgen er volgens Alstom voor dat zo min mogelijk apparatuur nodig is in het dubbele systeem. Zo kunnen enkele onboard-onderdelen worden gedeeld, zoals de antenne van het baken en de computer.

Installatie

De installatie van het systeem start in 2021. Naar verwachting kunnen de eerste treinen met het nieuwe onboard-systeem in 2022 op het spoor in Noorwegen gaan rijden. Het is de bedoeling dat de volledige Noorse vloot voor september 2026 is uitgerust met het nieuwe systeem.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.