De Multi Purpose Infracleaner verwijdert magneetresten tussen de rails, foto: ProRail

Bijzondere ‘stofzuiger’ vist metaalresten tussen rails uit

ProRail heeft afgelopen weekend in Utrecht een speciaal voertuig ingezet om metaalresten tussen de rails uit te vissen. De Multi Purpose Infracleaner (MTI) heeft een zware magneet en een borstel aan de voorkant en rijdt over het spoor om achtergebleven metaal aan te trekken. Dat meldt spoorbeheerder ProRail.

Het magneetsysteem, dat voor op een vrachtauto is bevestigd, rijdt over het spoor om achtergebleven metaal tussen de rails uit te trekken. Het gebeurt wel eens dat na werkzaamheden of nachtelijk onderhoud een moer of bout achter blijft tussen de rails. Ook kan er soms zwerfafval liggen.

Minder storingen

ProRail zet de Multi Purpose Infracleaner normaal gesproken in als het spoor net is geslepen, om het ijzerslijpsel op te ruimen. Sinds kort wordt het speciale voertuig ook zelfstandig ingezet, omdat een schoon spoor minder storingsgevoelig is.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.