Staatssecretaris Vivianne Heijnen

Staatssecretaris Heijnen: “Compensatie vervoerders is geen vanzelfsprekendheid”

Foto: ANP, voor eenmalig gebruik!

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) voert “intensieve gesprekken” met de spoorlsector over de lage reizigersaantallen. OV-bedrijven vrezen de dienstregeling niet overeind te kunnen houden als het kabinet geen coronasteun meer geeft. Eerder gaf ProRail-directeur John Voppen al aan dat hij bij de overheid zou gaan pleiten voor een compensatie voor de vervoerders.

Dit jaar loopt de financiële steun af, maar volgens de OV-sector zijn er nog niet genoeg reizigers om de dienstregeling in stand te houden. Mogelijk moeten zij 20 tot 30 procent inkrimpen, meldden verschillende vervoersbedrijven waaronder de RET en het GVB deze week.

Volgens Heijnen is een vergoeding “geen vanzelfsprekendheid”, zegt zij tijdens een debat. Ze is wel bereid ernaar te kijken, “maar ik kan elke euro maar één keer uitgeven en het gaat niet om kleine bedragen”. Dit jaar gaat het om ongeveer 140 miljoen euro, is geschat afgelopen april. Vorig jaar ging het om maar liefst 1,4 miljard euro.

Niet effectief

Alleen geld naar de sector sturen is bovendien niet per definitie effectief, denkt Heijnen. Ze wil gerichter kijken hoe reizigers bijvoorbeeld de trein, metro en tram weer meer gaan gebruiken.

De staatssecretaris zegt dat de zorgen geuit door de bedrijven “niet aan dovemansoren zijn gericht”. Ze hoopt hun snel duidelijkheid te kunnen geven, “maar ik hecht ook enorm aan een zorgvuldig proces”. Heijnen zegt nog “een paar stapjes” nodig te hebben voordat ze meer duidelijkheid kan verschaffen.

Dit artikel verscheen eerder op de website van zustervakblad OVPro.nl.

Lees ook:

ProRail gaat bij overheid pleiten voor compensatie vervoerders

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.