Tweede Kamer

Dit zijn de nieuwe spoorwoordvoerders in de Tweede Kamer

Diverse partijen hebben bekendgemaakt wie zij naar voren schuiven voor de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer. Zij worden onder meer verantwoordelijk voor de portefeuilles spoor, openbaar vervoer en taxi. De komende weken worden ook de overige commissieleden benoemd.

Een commissie is een groep Kamerleden die zich bezighoudt met een beleidsterrein van een ministerie of met een specifiek onderwerp. Kamercommissies worden samengesteld uit de fracties van de politieke partijen. Ieder Kamerlid is lid van een of meer commissies. Er zijn vaste en tijdelijke Kamercommissies. Daarnaast zijn er nog commissies die zich met de interne organisatie van de Tweede Kamer bezighouden en een commissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven.

VVD: Fahid Minhas

Voor de VVD neemt Tweede Kamerlid Fahid Minhas zitting in de commissie IenW. Minhas (33) is geboren in Rotterdam op 14 februari 1988 en woont in Schiedam. Hij is in totaal 9 maanden actief in de Tweede Kamer. De afgelopen termijn was hij ook woordvoerder voor spoor en OV, en daarnaast voor ruimtelijke ordening en Omgevingswet. Voor hij in de landelijke politiek kwam, was hij wethouder stedelijke ontwikkeling, huisvesting, industrie, havenontwikkeling en sport en locoburgemeester in Schiedam. Eerder werkte hij als politiek adviseur van de VVD, als vastgoedontwikkelaar en als adviseur van een wooncorporatie.

CDA: Mustafa Amhaouch

Voor het CDA gaat Mustafa Amhaouch de rol van commissielid IenW vervullen. Hij is geboren in Venlo op 27 juni 1970 en woont in Panningen. Hij is 6 jaar actief in de Tweede Kamer. Amhaouch was bijna twintig jaar werkzaam bij hightechbedrijf ASML en was gemeenteraadslid in het Limburgse Helden. In zijn woonplaats was hij onder meer in 2004 actief bij het voorkomen van verdere escalatie na brandstichting in de plaatselijke moskee. In de Tweede Kamer houdt hij zich bezig met buitenlandse handel, bedrijfsleven, midden- en kleinbedrijf, innovatie, bedrijfslevenbeleid, spoor en luchtvaart.

D66: Lisa van Ginniken

D66 wordt vertegenwoordigd door Lisa van Ginniken (49). Zij is op 28 juni 1972 geboren in Oosterhout en woont in Amsterdam. Zij is in totaal 9 maanden actief in de Tweede Kamer. Na een carrière van vijftien jaar in de ict, runde ze veertien jaar een praktijk in coaching en organisatieontwikkeling. Daarnaast was ze voorzitter van Transvisie, de belangenorganisatie voor transgender personen en hun naasten. Ze is de eerste transgender in de Tweede Kamer.

CU: Stieneke van der Graaf

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) maakt haar rentree: ze was al eerder als Kamerlid actief, en werd dinsdag opnieuw beëdigd. Haar eerste termijn als Kamerlid was van 31 oktober 2017 tot 31 maart 2021. In haar eerste periode had Van der Graaf de onderwerpen justitie en infrastructuur en Europa in haar portefeuille. Op het gebied van infrastructuur zette zij zich in voor de realisatie van de trein naar Stadskanaal. Zij zal zich in haar nieuwe periode naast infrastructuur, onder andere bezighouden met binnenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking en Europa en beroeps- en hoger onderwijs.

Oppositiepartijen in de commissie IenW

Van de oppositiepartijen zijn de volgende spoorwoordvoerders bekend:

 • PVV: Barry Madlener (1969)
 • SP: Mahir Alkaya (1988)
 • PvdA: Habtamu de Hoop (1998)
 • CroenLinks: Kauthar Bouchallikht (1994)
 • FvD: Freek Jansen (1992)
 • Partij voor de dieren:
 • SGP: Chris Stoffer (1974)
 • Volt: Laurens Dassen (1985)

De komende weken zullen andere partijen Tweede Kamerleden naar voren schuiven die zitting gaan hebben in de commissie Infrastructuur en Waterstaat.

Taken commissie IenW

De commissie IenW behandelt en bespreekt de plannen van het ministerie met de bewindspersonen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over maximumsnelheden, afspraken die de minister met ProRail en NS maakt, verkeersveiligheid, vergunningen voor taxichauffeurs en de OV-chipkaart.

Onder Rutte III was Agnes Mulder de voorzitter van de commissie Infrastructuur en Waterstaat. Mulder (1973) is sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA. De komende weken zullen de nieuwe voorzitters en ondervoorzitters van de commissies worden gekozen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Dit zijn de nieuwe spoorwoordvoerders in de Tweede Kamer”

kees boer|20.01.22|20:24

Ik ben toch wel benieuwd de komende jaren

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Dit zijn de nieuwe spoorwoordvoerders in de Tweede Kamer | SpoorPro.nl
Tweede Kamer

Dit zijn de nieuwe spoorwoordvoerders in de Tweede Kamer

Diverse partijen hebben bekendgemaakt wie zij naar voren schuiven voor de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer. Zij worden onder meer verantwoordelijk voor de portefeuilles spoor, openbaar vervoer en taxi. De komende weken worden ook de overige commissieleden benoemd.

Een commissie is een groep Kamerleden die zich bezighoudt met een beleidsterrein van een ministerie of met een specifiek onderwerp. Kamercommissies worden samengesteld uit de fracties van de politieke partijen. Ieder Kamerlid is lid van een of meer commissies. Er zijn vaste en tijdelijke Kamercommissies. Daarnaast zijn er nog commissies die zich met de interne organisatie van de Tweede Kamer bezighouden en een commissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven.

VVD: Fahid Minhas

Voor de VVD neemt Tweede Kamerlid Fahid Minhas zitting in de commissie IenW. Minhas (33) is geboren in Rotterdam op 14 februari 1988 en woont in Schiedam. Hij is in totaal 9 maanden actief in de Tweede Kamer. De afgelopen termijn was hij ook woordvoerder voor spoor en OV, en daarnaast voor ruimtelijke ordening en Omgevingswet. Voor hij in de landelijke politiek kwam, was hij wethouder stedelijke ontwikkeling, huisvesting, industrie, havenontwikkeling en sport en locoburgemeester in Schiedam. Eerder werkte hij als politiek adviseur van de VVD, als vastgoedontwikkelaar en als adviseur van een wooncorporatie.

CDA: Mustafa Amhaouch

Voor het CDA gaat Mustafa Amhaouch de rol van commissielid IenW vervullen. Hij is geboren in Venlo op 27 juni 1970 en woont in Panningen. Hij is 6 jaar actief in de Tweede Kamer. Amhaouch was bijna twintig jaar werkzaam bij hightechbedrijf ASML en was gemeenteraadslid in het Limburgse Helden. In zijn woonplaats was hij onder meer in 2004 actief bij het voorkomen van verdere escalatie na brandstichting in de plaatselijke moskee. In de Tweede Kamer houdt hij zich bezig met buitenlandse handel, bedrijfsleven, midden- en kleinbedrijf, innovatie, bedrijfslevenbeleid, spoor en luchtvaart.

D66: Lisa van Ginniken

D66 wordt vertegenwoordigd door Lisa van Ginniken (49). Zij is op 28 juni 1972 geboren in Oosterhout en woont in Amsterdam. Zij is in totaal 9 maanden actief in de Tweede Kamer. Na een carrière van vijftien jaar in de ict, runde ze veertien jaar een praktijk in coaching en organisatieontwikkeling. Daarnaast was ze voorzitter van Transvisie, de belangenorganisatie voor transgender personen en hun naasten. Ze is de eerste transgender in de Tweede Kamer.

CU: Stieneke van der Graaf

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) maakt haar rentree: ze was al eerder als Kamerlid actief, en werd dinsdag opnieuw beëdigd. Haar eerste termijn als Kamerlid was van 31 oktober 2017 tot 31 maart 2021. In haar eerste periode had Van der Graaf de onderwerpen justitie en infrastructuur en Europa in haar portefeuille. Op het gebied van infrastructuur zette zij zich in voor de realisatie van de trein naar Stadskanaal. Zij zal zich in haar nieuwe periode naast infrastructuur, onder andere bezighouden met binnenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking en Europa en beroeps- en hoger onderwijs.

Oppositiepartijen in de commissie IenW

Van de oppositiepartijen zijn de volgende spoorwoordvoerders bekend:

 • PVV: Barry Madlener (1969)
 • SP: Mahir Alkaya (1988)
 • PvdA: Habtamu de Hoop (1998)
 • CroenLinks: Kauthar Bouchallikht (1994)
 • FvD: Freek Jansen (1992)
 • Partij voor de dieren:
 • SGP: Chris Stoffer (1974)
 • Volt: Laurens Dassen (1985)

De komende weken zullen andere partijen Tweede Kamerleden naar voren schuiven die zitting gaan hebben in de commissie Infrastructuur en Waterstaat.

Taken commissie IenW

De commissie IenW behandelt en bespreekt de plannen van het ministerie met de bewindspersonen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over maximumsnelheden, afspraken die de minister met ProRail en NS maakt, verkeersveiligheid, vergunningen voor taxichauffeurs en de OV-chipkaart.

Onder Rutte III was Agnes Mulder de voorzitter van de commissie Infrastructuur en Waterstaat. Mulder (1973) is sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA. De komende weken zullen de nieuwe voorzitters en ondervoorzitters van de commissies worden gekozen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Dit zijn de nieuwe spoorwoordvoerders in de Tweede Kamer”

kees boer|20.01.22|20:24

Ik ben toch wel benieuwd de komende jaren

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.