Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat

Cora van Nieuwenhuizen vertrekt als minister van Infrastructuur en Waterstaat

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat

Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) stapt op, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdagochtend bekendgemaakt. Van Nieuwenhuizen heeft een nieuwe baan gevonden. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser wordt haar opvolger.

Van Nieuwenhuizen is vanaf 1 oktober de nieuwe voorzitter van brancheorganisatie Vereniging Energie-Nederland. Het is de tweede wisseling aan de top van het ministerie in korte tijd: in juli vertrok Stientje van Veldhoven als staatssecretaris. Haar taken zijn overgenomen door Steven van Weyenberg.

Dodelijk ongeval met Stint

Gedurende de ambtsperiode van Van Nieuwenhuizen kreeg de minister onder meer te maken met het dodelijk ongeluk met de Stint op een spoorwegovergang in 2018, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Ook moest ze het openbaar vervoer door de coronacrisis loodsen en vaart maken met de aanpak van Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s).

Onder haar leiding werd de maximumsnelheid op snelwegen van 130 naar 100 kilometer verlaagd met als doel de uitstoot te verlagen. Eind 2018 reed ze mee tijdens een proefrit (zie foto) op de Betuweroute waar Automatic Train Operation werd beproefd. Ze pleitte daarbij voor een experimenteerwet die het makkelijker maakt om proeven uit te voeren op het spoor.

Voordat Van Nieuwenhuizen in 2017 aantrad als minister, was ze onder meer gedeputeerde in Noord-Brabant, Tweede Kamerlid en Europarlementariër.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.