Thales Lucy-train, bron: Vodafone

Thales in gesprek met Hitachi Rail over verkoop spoortak

Thales en Hitachi Rail zijn in een vergevorderd stadium met de verkoop van de railactiviteiten aan Hitachi. Deze tak van Thales heeft een waarde van circa 1,7 miljard euro. Naar verwachting zal de overname eind 2022 zijn afgerond.

Thales wil zijn Ground Transportation Systems (GTS)-tak afstoten om zich volledig te kunnen richten op drie overige activiteiten: de lucht- en ruimtevaart, defensie en veiligheid en digitale identiteit en beveiliging. Het bedrijf wil op deze manier een versnelde winstgroei realiseren en zijn schuldenlast afbouwen. De medezeggenschapsorganen van zowel Thales als Hitachi Rail worden op dit moment geraadpleegd over de plannen. Net als de nationale mededingingsautoriteiten.

Wereldspeler

Met de overname van Thales’ GTS-activiteiten wordt Hitachi Rail naar eigen zeggen ‘wereldleider op de markt voor spoorbeveiligingssystemen’. Daarnaast zal het combineren van de digitale expertise van beide bedrijven Hitachi Rail ook helpen om zijn Mobility as a Service (MaaS)-aanbod te verbeteren. Het Japanse bedrijf breidt zijn positie in de Europese spoormarkt hiermee uit. In 2015 kocht het de Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda, bekend van de Fyra. Een jaar daarvoor verhuisde de onderneming het hoofdkantoor van zijn treindivisie van Tokio naar Londen.

Thales Ground Transportation Systems telde in 2020 ongeveer 9.000 medewerkers verdeeld over 42 landen met hoofdvestigingen in Duitsland, Frankrijk en Canada. De divisie is gespecialiseerd in spoorbeveiliging en treincontrolesystemen, telecommunicatie- en toezichtsystemen en oplossingen voor ticketing. Jaarlijks maken circa 8 miljard passagiers direct of  indirect gebruik van de spoortechnologieën van GTS.

Hitachi Rail heeft vestigingen in Japan, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het is wereldwijde opererende leverancier van spooroplossingen voor rollend materieel, signalisatie, service & onderhoud, digitale technologie en kant-en-klare oplossingen. Met een aanwezigheid in 38 landen op zes continenten en meer dan 12.000 medewerkers.

“Na besprekingen met belangrijke marktspelers heeft Thales de beste industriële partner geselecteerd om een ​​succesvolle langetermijnontwikkeling van zijn grondtransportactiviteiten te verzekeren”, zegt Thales-topman Philippe Keryer. “Deze stap creëert aanzienlijke waarde voor onze klanten, medewerkers en aandeelhouders, en stelt Ground Transportation Systems in staat voorop te lopen in de groei in duurzame mobiliteit.”

MaaS-mogelijkheden

“We vergroten niet alleen het bereik van onze signalling-activiteiten, maar brengen ook onze digitale en MaaS-mogelijkheden samen”, zegt Andrew Barr, algemeen directeur van Hitachi Rail. “De sterke teams, klantrelaties en technologieën bij GTS zullen ons helpen om uit te groeien tot een belangrijke speler, verder mogelijk gemaakt door Lumada en de digitale engineering van onze teams bij GlobalLogic en de bredere Hitachi Group.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “Thales in gesprek met Hitachi Rail over verkoop spoortak”

Wim Coenraad|05.08.21|11:27

En nu even navragen wat dit betekenen zou voor de Nederlandse ERTMS tender?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.