Frans Timmermans klimaatakkoord

EU is het eens over 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030

Bron: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/european-green-deal_17506_pk

De EU-landen en het Europees Parlement hebben een akkoord gesloten over het opschroeven van de klimaatdoelstellingen. De doelstelling om in 2030 40 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990 is verhoogd naar 55 procent. Voor het eerst wordt in de wet vastgelegd dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn.

De onderhandelaars van de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie werden het woensdagochtend heel vroeg eens na maanden van moeizame onderhandelingen achter gesloten deuren. Het parlement hamerde erop de lat op 60 procent te leggen, maar daar wilden de lidstaten niet aan. Ook hielden die vol dat het doel voor de unie als geheel moest gelden, en niet voor de landen afzonderlijk. Voorlopers kunnen daardoor compenseren voor achterblijvers.

Klimaatverandering

Hoe het nieuwe doel om klimaatverandering tegen te gaan gehaald moet worden, wordt de komende tijd uitgewerkt. Europarlementariërs vrezen dat landen zich er makkelijk van afmaken door bijvoorbeeld in te zetten op het afvangen van CO2 en door de opname door bossen mee te tellen. Daarom hebben ze afgesproken dat het terugdringen van de uitstoot voorrang moet krijgen.

Verder gaat een onafhankelijke adviesraad van wetenschappers in de gaten houden of de EU op koers ligt. Ook komt er een ‘broeikasgasbudget’, dat aangeeft hoeveel CO2 de unie nog kan uitstoten zonder dat het doel uit zicht raakt. Dat moet bijvoorbeeld voorkomen dat de EU-landen niet gestaag minderen, maar pas met de eindstreep in zicht op de rem gaan staan en tot die tijd onbekommerd op de oude voet doorgaan.

Mijlpaal

“Dit is een mijlpaal voor de EU en een sterk signaal aan de wereld. Onze betrokkenheid bij #klimaatneutraleEU zal ons beleid de komende 30 jaar bepalen. Positief nieuws om te delen vlak voor #Earthday”, twitterde Eurocommissaris en vicevoorzitter Frans Timmermans, die verantwoordelijk is voor het klimaatbeleid.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange (CDA)noemt het akkoord ambitieus en realistisch. “Om klimaatneutraal te zijn in 2050 moeten we alle zeilen bijzetten en moet iedereen mee kunnen doen. Deze plannen vragen echt wat van onze samenleving. Daarom heeft het CDA er op gehamerd dat alle plannen wetenschappelijk onderbouwd zijn en ook uitvoerbaar zijn voor mensen thuis en ondernemers.”

Het akkoord moet nog officieel worden goedgekeurd door de regeringen en parlementen van de EU-landen.

Bron: MvG/ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.