Bondskanselier Angela Merkel, foto: ANP

Angela Merkel: ‘Alleen met het spoor bereiken we onze klimaatdoelstellingen’

Bron: ANP, voor éénmalig gebruik!

“Het spoor speelt een bijzondere rol in het behalen van onze klimaatdoelen. We willen dat meer mensen van de auto en het vliegtuig naar de trein overstappen en dat er meer goederen per spoor worden vervoerd”, zei bondskanselier Angela Merkel in een interview met DB Mobil, het tijdschrift van Deutsche Bahn. “Dit vereist een modern spoorwegnet en verbeterde dienstverlening.”

Met de start van het Europees Jaar van het Spoor vertelt de Duitse bondskanselier Angela Merkel over het belang van het spoor tijdens de coronapandemie en het behalen van de klimaatdoelen. Merkel geeft aan dat de Duitse federale regering de komende tien jaar 86 miljard euro investeert om het spoorwegnet te onderhouden en te moderniseren.

Digitalisering en verduurzaming

“Met het Masterplan Spoorvervoer wordt de koers gezet voor een Duitsland-brede gecoördineerde dienstregeling, meer goederen op het spoor, innovaties en digitalisering en een betere geluids- en klimaatbescherming.” Dat houdt volgens haar niet op bij de landsgrenzen. Samen met de uitbreiding van de trans-Europese spoornetwerken wil Duitsland het spoor aantrekkelijk maken voor iedereen in Europa. Angela Merkel is bondskanselier sinds 2005 en heeft aangekondigd dat ze dit jaar zal aftreden wanneer haar zittingsperiode afloopt.

Voor de resterende ambtstermijn legt ze de focus op een aantal punten zoals digitalisering en verduurzaming. “De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat we nog meer moeten doen aan digitalisering”, zegt Merkel. Ook geeft ze aan dat ook grote strategische projecten zoals batterijcel-productie, waterstoftechnologie en de energietransitie moeten worden gepromoot. “Zonder dergelijke innovaties zal het niet mogelijk zijn om de klimaatverandering een halt toe te roepen en tegelijkertijd economisch succesvol te blijven.”

Coronapandemie

“Het feit dat treinen rijden en goederenstromen bewegen is van groot belang voor onze samenleving. Dat bewijst de coronapandemie maar weer eens. Medewerkers van Deutsche Bahn dragen tijdens de pandemie enorm veel bij tot ons algemeen welzijn. Graag wil ik alle betrokkenen van harte bedanken.” Merkel waardeert dat Deutsche Bahn professionals veilig naar het werk brengt en de supply chains in beweging houdt. “Het spoorvervoer is en blijft de ruggengraat van klimaatvriendelijke mobiliteit en logistiek. Alleen met het spoor kunnen we onze klimaatdoelen halen.”

Om nog meer reizigers van vliegtuig naar trein te laten overstappen, is het volgens Merkel belangrijk om reistijden te verkorten en het spoornetwerk sneller uit te breiden. Ook geeft ze aan dat er nog ruimte is voor verbetering in het digitaliseringsproces. “De spoorbeveiligings- en communicatietechniek loopt momenteel achter op de technische mogelijkheden. Zoals de spoorsector zelf heeft berekend, zou het spoornetwerk ongeveer 20 procent meer treindiensten aankunnen door efficiënter gebruik te maken van digitale oplossingen.” Dit zal ook bijdragen aan de punctualiteit, verwacht de bondskanselier.

Het volledige interview met Angela Merkel in het Duits is te vinden in de jubileumeditie van DB Mobil.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Esther Geerts

1 reactie op “Angela Merkel: ‘Alleen met het spoor bereiken we onze klimaatdoelstellingen’”

Pat Rick|11.01.21|16:49

Ook onze klimaatdoelstellingen te halen moet de sprinter uit de spoortunnels van de Schipholtunnels verdwijnen om plaats te maken voor HSLs en ICs. Er moet veel meer op de lange afstand worden gereden op het spoor. In MRA moet de frequentie naar hoger dan 15 per uur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.