De raadszaal van het stadhuis in Rotterdam

Wethouder Langenberg stapt op vanwege spoordebacle Hoekse Lijn

De raadszaal van het stadhuis in Rotterdam

Wethouder Pex Langenberg (D66) van de gemeente Rotterdam is opgestapt vanwege het spoordebacle de Hoekse Lijn. De ombouw van de spoorlijn tot metroverbinding is ruim een jaar vertraagd en de kosten vallen 90 miljoen euro hoger uit dan eerder begroot. De gemeenteraad debatteerde donderdagmiddag over een kritisch rapport van de raadscommissie Hoekse Lijn.

De raad verwijt hem dat hij te laat handelde en de raad niet tijdig informeerde over de tegenvallers in het project. Hij wist eind vorig jaar 2016 al van de problemen bij de ombouw en kwam pas net voor de zomer van 2017 in actie. Langenberg gaf tijdens het debat aan dat hij de gemaakte fouten “niet wilde wegpoetsen” en dat het “scherper had gekund”. “Er is veel misgegaan. Dat vind ik ernstig. Met name voor de reizigers die langer met vervangend busvervoer moeten reizen. Het doet het imago van het OV geen goed.”

Financiële schade

“Ik ben er dankbaar voor dat ik deze mooie functie in deze stad naar mijn hart heb mogen vervullen. Het spijt mij dat ik voortijdig hiermee moet stoppen, maar ik denk dat er geen andere weg is dan dat ik mijn taken overdraag”, aldus de wethouder.

Arno Bonte van GroenLinks gaf aan te vinden dat de wethouder te laat in actie kwam. “Hij heeft vier maanden gewacht voordat hij in actie kwam. Dit heeft voor meer financiële schade gezorgd, dan als hij dit eerder had gemeld.”

Jeroen van der Lee van Partij voor de Dieren: “De grootste verliezers zijn de mensen uit Schiedam, Maassluis en Vlaardingen die verstoken zijn van goed OV. Maar ook de gemeente Rotterdam is een verliezer, omdat het niet lukt om een project tot een goed einde te brengen.” Volgens Van der Lee had de wethouder moeten leren van eerdere projecten, waar steeds dezelfde bestuurlijke problemen terugkomen. “Er is nauwelijks gekeken naar hoe een project zoals RandstadRail is verlopen.”

Tegenvallers in project

Metro’s zouden volgens de oorspronkelijke planning al sinds vorig jaar september over de verbinding moeten rijden. Door tegenvallers in het project gaat dit naar verwachting pas in het vierde kwartaal van december 2018 gebeuren.

De onderzoekscommissie oordeelt dat binnen de ambtelijke top “tegen beter weten in” te lang is vastgehouden “aan de ombouw van vijf maanden”. De commissie noemt dit ‘wensdenken’. Daarnaast werd een kritische audit uit december 2016 over de projectorganisatie ‘gebagatelliseerd’. Dat gebeurde volgens hen zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau.

Wethouder Langenberg heeft volgens de commissie in ieder geval sinds februari 2017 “diverse signalen” ontvangen dat het “niet goed ging in het project”. Pas vanaf juni 2017, toen het voor de wethouder duidelijk werd dat er een vertraging was, “intensiveerde de bestuurlijke sturing”. Desondanks deden zich najaar en eind 2017 nieuwe tegenvallers voor.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Wethouder Langenberg stapt op vanwege spoordebacle Hoekse Lijn”

Nico Meininger|23.02.18|08:25

te druk bezig geweest met de oldtimers achtervolgen. lukte ook niet en heeft ook veel geld gekost. een verademing voor Rotterdam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.