Seinen, wissels, NS, treinen

ProRail en NS gaan spoorproblemen aanpakken met stuurgroep

ProRail en de NS gaan een gezamenlijke stuurgroep vormen om de aanhoudende problemen op het spoor aan te pakken. Dat gebeurt onder roulerend voorzitterschap van de directeuren van de spoorbedrijven. Dit doen zij om de vertragingen die ontstaan door hevige sneeuwval, noodweer en technische storingen samen het hoofd te bieden.

ProRail en NS spelen daarrmee in op de wens van de Tweede Kamer en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu om beter te gaan samenwerken bij het oplossen van de problematiek. De oprichting van de stuurgroep betekent echter niet dat de splitsing van de spoorbedrijven ongedaan wordt gemaakt. De stuurgroep richt zich alleen op de terreinen waar de bedrijfsvoering van ProRail en NS raakvlakken heeft, zo meldt de Volkskrant.

Meningsverschillen

De stuurgroep moet een eind maken aan de problemen die kan ontstaan op het spoor doordat ProRail en NS het oneens zijn over de aanpak van vertragingen en verstoringen. Zo was er vorig jaar een meningsverschil tussen de directies van beide bedrijven over het terugbrengen van het aantal wissels op het Nederlandse spoor.

ProRail wilde het aantal wissels terugbrengen vanwege de storingsgevoeligheid. Zo zorgen bijvoorbeeld vastgevroren wissels voor veel problemen in de winter. De NS wil zo veel mogelijk wissels behouden om haar flexibilibeit bij stremming van treinen te behouden.

Andere vervoerders

Volgens Maatschappij Voor Beter OV dienen ook de decentrale vervoersbedrijven zoals Arriva en Veolia en de spoorvervoerders bij de stuurgroep te worden betrokken. “Ook deze bedrijven ondervinden hinder van de storingen aan wissels, seinen en bovenleidingen.” De reizigersvereniging vindt dat ProRail als een coöperatie dient te worden bestuurd door de reizigers- en goederenvervoerders en staatssecretaris Mansveld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.