M5-metrostel van het GVB in de Amsterdamse Bijlmer

‘Pechweekend’ met metrostoring en bekogeling teisteren GVB

M5-metrostel van het GVB. 2012, Willem_90 / Wikimedia Commons

GVB heeft een weekend vol pech achter de rug en maakt zich langzaamaan op om de nieuwe werkweek weer volgens dienstregeling op te starten. Tussen de metrohaltes Spaklerweg en Amsterdam Centraal reden er zaterdag urenlang geen metro’s vanwege een storing bij het verkeersleidingsysteem. Zondag ging het opnieuw mis toen er op station Bijlmer ArenA een metro moest worden stilgezet na een “vermoedelijke bekogeling”.

Vanwege een metrostoring bij het Amsterdamse verkeersleidingsysteem reden er zaterdagochtend nauwelijks metro’s door de zogeheten Oostbuis. Reizigers die normaliter via lijn 53 (Gaasperplas-Centraal Station) en lijn 54 (Gein-Centraal Station) van en naar het centrum reizen, moesten hun reis opnieuw plannen met alternatief vervoer.

Volgens het GVB vond de storing plaats op de metrohaltes Wibautstraat, station Amsterdam Amstel en op metrostation Spaklerweg. Richting het Centraal Station konden metro’s niet verder rijden dan de metrohalte Van der Madeweg, ten westen gelegen van station Duivendrecht.

Vanwege de technische storing in het verkeersleidingssysteem, waarvan de exacte oorzaak onbekend is, moesten de metro’s pendelen tussen de haltes Gein en Gaasperplas naar Station Amsterdam Zuid. Normaliter maken die haltes geen onderdeel uit van de route. Vanaf Amsterdam Zuid was het mogelijk om over te stappen op de Noord/Zuidlijn.

De storing was halverwege de ochtend, rond 10.30 uur, weer verholpen. Lijn 51 (Isolatorweg-Centraal Station) reed ook middels een aangepaste route. Het was via die lijn niet mogelijk om station Amsterdam Zuid te bereiken. De metro kon daar niet verder rijden dan de halte op de Amstelveenseweg. Omstreeks 12.00 uur was het ongemak op deze route weer opgelost.

Bekogeling Zuidoost

Nadat het metroverkeer in de loop van zaterdagmiddag weer volledig op gang was gekomen, ging het zondag opnieuw mis. Deze keer was er geen technische storing, maar moest het metroverkeer deels worden stilgelegd vanwege een “vermoedelijke bekogeling” van een metrostel.

Het GVB denkt dat tussen de metrostations Strandvliet en station Bijlmer ArenA een metro is geraakt door een voorwerp. Op een foto die een van de reizigers deelde met AT5 is te zien dat het raam gebarsten is. “Het lijkt alsof het raam van dubbel glas is, voor zover ik weet is er niks door het glas heen gegaan”, citeert de lokale zender. “Wel kraakt het. Ook wanneer de metro stil staat.”

Een andere reiziger verklaarde: “Wij zaten net ook in de metro. Er klonk een knal en iedereen ging richting de grond.” Volgens hem was er veel paniek. “Wij waren met ons kind, dus we wilden snel weg.” Hij zegt dat de mensen die dicht bij het raam stonden ervan overtuigd waren dat het om een kogel ging. De daadwerkelijke oorzaak wordt nog door het GVB onderzocht. Andere metro’s op de route kregen toestemming om om de stilstaande metro heen te rijden.

Lees ook:

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Pechweekend’ met metrostoring en bekogeling teisteren GVB | SpoorPro.nl
M5-metrostel van het GVB in de Amsterdamse Bijlmer

‘Pechweekend’ met metrostoring en bekogeling teisteren GVB

M5-metrostel van het GVB. 2012, Willem_90 / Wikimedia Commons

GVB heeft een weekend vol pech achter de rug en maakt zich langzaamaan op om de nieuwe werkweek weer volgens dienstregeling op te starten. Tussen de metrohaltes Spaklerweg en Amsterdam Centraal reden er zaterdag urenlang geen metro’s vanwege een storing bij het verkeersleidingsysteem. Zondag ging het opnieuw mis toen er op station Bijlmer ArenA een metro moest worden stilgezet na een “vermoedelijke bekogeling”.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.