Nieuwe Maas

Rotterdam krijgt nieuw icoon: Brug over Nieuwe Maas met tramverbinding

Guilhem Vellut / Wikimedia Commons

Er komt een nieuwe stadsbrug met een tramverbinding in Rotterdam tussen de woonwijken Feijenoord en De Esch. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten nadat ze alle opties voor een nieuwe verbinding tussen de wijken hebben onderzocht. Doordat er nu een nieuwe brug wordt aangelegd is de optie van een tunnel met een metroverbinding definitief van tafel.

De nieuwe stadsbrug wordt specifiek ingericht voor wandelaars, fietsers en krijgt tevens een tramverbinding tussen het zuidelijk gelegen Feijenoord en De Esch in Rotterdam-Noord. Er zal ook beperkt autoverkeer mogelijk zijn, maar duurzamer vervoer zal de meeste ruimte krijgen.

Nieuw icoon boven de Nieuwe Maas

Hoewel er ook werd gekeken naar de optie om een tunnel met een metroverbinding aan te leggen onder de Nieuwe Maas, is die optie definitief van de baan. “Uit alle onderzoeken is gebleken dat een brug met een tramverbinding, voor fietsers en voetgangers en de auto als gast de beste optie is. Het verbindt Kralingse Zoom met Zuidplein, waardoor we meer woningen kunnen bouwen. Het is een icoon die ligt boven de Nieuwe Maas”, aldus het Rotterdamse college.

De gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werken al sinds 2008 aan de plannen voor een nieuwe verbinding in de stad. Een belangrijk punt van de plannen is om het openbaar vervoer in de Maasstad te verbeteren.

Nieuw station

De gemeente Rotterdam kijkt ook naar de optie om een permanent treinstation te openen bij Stadionpark, vlakbij het beoogde nieuwe Feyenoord stadion. De plannen voor een nieuw station moeten echter nog verder worden uitgewerkt nu de komst van een nieuw stadion op losse schroeven staat, maar er de komende jaren wel tienduizenden woningen worden gebouwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.