Een tram van de Uithoflijn, bron: regiotram Utrecht

Overlast piepende trams in Utrecht nu ook bestreden met wieldempers

Bron: Regiotram Utrecht

De provincie Utrecht neemt nieuwe maatregelen om de geluidsoverlast van piepende trams te verminderen in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Er zijn al smeerinstallaties geplaatst op zestien plekken. De trams krijgen nu ook wieldempers in de loop van dit jaar. Onderzoek toont volgens de provincie aan dat beide maatregelen echt helpen.

Om sommige plekken langs het tramtracé hadden bewoners veel last van de piepende trams, zegt gedeputeerde Arne Schaddelee van provincie Utrecht. “Dat betreuren we zeer, want geluidsoverlast kan erg ingrijpen op het leven en welzijn van onze inwoners.” Daarom is er onderzoek gedaan naar maatregelen die helpen om de overlast terug te brengen. “We zijn blij nu te kunnen melden dat zowel de baansmeerinstallaties als de wieldempers het geluid echt sterk verminderen.”

Veel minder booggeluid

Afgelopen najaar is het trambedrijf van de provincie begonnen met de uitbreiding van het aantal smeerinstallaties in IJsselstein en Utrecht. Er stonden er al een aantal in Nieuwegein en langs het tracé naar Utrecht Science Park. Uit geluidsmetingen in IJsselstein is gebleken dat op de locaties met smeerinstallaties nog nauwelijks booggeluid te horen was, maar een stuk minder dan op plekken zonder. Metingen toonden ook aan dat wieldempers effect hadden. De provincie had als test twee trams voorzien van dempers.

Het onderzoek toont aan dat smeerinstallaties, mits ze goed ingesteld zijn, echt kunnen helpen om de geluidshinder te beperken, stelt de provincie. In combinatie met wieldempers is het effect nog sterker. Wieldempers zijn bovendien een goede oplossing voor locaties waar geen smeerinstallatie geplaatst kunnen worden, zoals bij de halte Utrecht Centraal Centrumzijde, waar zowel trams als bussen rijden.

De wieldempers zijn inmiddels besteld en het trambedrijf verwacht ze in de loop van dit jaar te kunnen installeren. De geluidsmetingen gaan door. Twee trams zijn voorzien van meetapparatuur.

Dit artikel verscheen eerder op de website van zustervakblad OVPro.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.