Station Amsterdam Centraal, foto: ANP

Herinrichting OV-keten in Amsterdam afgerond

Na anderhalf jaar voorbereiding is de herinrichting van de Amsterdamse OV-keten een feit. De samenwerking moet erop vooruitgaan nu taken en verantwoordelijkheden van stadsvervoerder GVB, de Vervoerregio en gemeente Amsterdam per 1 januari 2022 anders zijn georganiseerd. Dat werd nodig geacht om de kwaliteit van het OV op peil te houden.

Vlak voor de kerstdagen werd met ondertekening van een zevental documenten de laatste formele stap gezet in het zogeheten implementatietraject OV-Governance. Twee jaar geleden werd hiervoor de hulp ingeschakeld van Pedro Peters, voormalig RET-directeur en scheidend voorzitter van OV-NL. De gemeente, Vervoerregio en GVB zagen ruimte voor verbetering en vonden een nieuwe fase noodzakelijk.

“Een nieuwe fase die nodig is om onze gezamenlijke ambitie te verwezenlijken: het OV als geoliede reizigersmachine voor de reizigers en inwoners van Amsterdam goed te laten werken voor de reizigers en de inwoners van Amsterdam”, aldus Thea de Vries, secretaris-directeur bij de Vervoerregio.

Belangrijke verbeteringen

Peters sprak zelf van belangrijke verbeteringen voor de OV-keten in Amsterdam toen duidelijk werd dat zijn advies concreet werd geïmplementeerd. De belangrijkste verandering is dat het opdrachtgeverschap voor het beheer en onderhoud van de tram en metro en investeringen in railinfra worden overgeheveld van de gemeente naar de Vervoerregio. Laatstgenoemde verkrijgt daardoor één van de 20.001 aandelen van GVB.

Daarnaast wordt een nieuwe directie Bijzondere Projecten opgericht binnen het gemeentelijke cluster Ruimte en Economie. De directie Metro en Tram wordt na de jaarwisseling opgeheven. Het idee is dat investeringen in railinfrastructuur door deze reorganisatie beter kunnen worden afgestemd met die in materieel of exploitatie. Ook zorgt dit ervoor dat beheer en onderhoud beter voorspelbaar wordt en duidelijker is voor wiens rekening en risico investeringen zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Herinrichting OV-keten in Amsterdam afgerond”

Pat Rick|27.12.21|10:37

Het is goed als de metro veel meer bereik in de vervoersregio heeft dan alleen Amsterdam. In andere wereldsteden verbindt de metro het centrum met de voorsteden, waardoor men de auto kan laten staan. En zelfs een autoloze lifestyle goed kan ondersteunen.

Dat doortrekken van de N/Z-lijn naar Schiphol/Hoofddorp hard nodig is, is evident. Maar ook voor ontsluiting van Havenstad (zoals Nordhavn in Kopenhagen) via een metro naar Zaanstad en de IJmeerlijn zou financiering gezocht moeten worden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.