Ontsporing tram op de Uithoflijn, foto: Koen Laureij

Rover pleit voor maatregelen na aanrijdingen trams in Utrecht

In korte tijd raakte drie keer een tram van U-OV betrokken bij een aanrijding met kruisend autoverkeer in Utrecht en Nieuwegein. Voor reizigersvereniging Rover-Utrecht is dat aanleiding om aan de bel te trekken. In een brief worden de provincie Utrecht en betrokken gemeenten gevraagd om spoorbomen te plaatsen en onderzoek te doen naar de nieuwe trams.

De drie incidenten – in maart, april en mei – zorgden niet alleen voor veel schade aan de trambaan en bovenleiding en daarmee hinder voor reizigers. Bij de laatste aanrijding in Nieuwegein raakten ook zes personen lichtgewond, zowel in de auto als tram. In alle drie gevallen liep de tram uit de rails.

Veiligheidsgevoel onder druk

“Onze regio heeft, helaas, al langer ervaringen met aanrijdingen tussen trams en kruisend verkeer”, schrijft de lokale afdeling van Rover in de brief. Hierdoor zou het gevoel van veiligheid van reizigers onder druk zijn komen te staan. “En dit kan ertoe leiden dat reizigers alternatieven opteren.”

Er wordt daarom gevraagd om “passende maatregelen” te nemen om de veiligheid van tramreizigers, personeel en andere verkeersdeelnemers te borgen. Volgens Rover-Utrecht betekent dit dat bij overwegen automatische halve overwegbomen (AHOB’s) moeten worden geplaatst, zoals in de gemeente IJsselstein, tenzij dit technisch niet mogelijk is. Ook wordt het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek geopperd naar de oorzaak van het uit de rails lopen van de nieuwe lagevloerstrams.

De provincie Utrecht laat in een reactie weten dat het zich op dit moment samen met de gemeenten Utrecht en Nieuwegein beraadt over een reactie op de brief van Rover.

Foto: Koen Laureij

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Rover pleit voor maatregelen na aanrijdingen trams in Utrecht”

Cornelius Koelewijn|28.06.21|13:38

Automobilisten opvoeden (niet op smartphone gluren tijdens het rijden) zou misschien ook helpen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.