GVB neemt na 32 jaar officieel afscheid van 11G- en 12G-trams

Het GVB in Amsterdam heeft eerder deze week na 32 jaar dienst definitief afscheid genomen van de 11G- en 12G-trams. De zogeheten ‘trapkarren’, een verwijzing naar de de voetbediening, reden afgelopen maandag een laatste symbolische rit van de Remise Havenstraat naar Remise Lekstraat.

Daar werden twee exemplaren van de tram overgedragen aan Stichting Museumtram. Van de overgebleven 43 exemplaren zijn via een veiling onderdelen verkocht. Wat overblijft zal duurzaam verschroot worden. Het GVB had 20 twee-richtingswagens en 25 éénrichtingswagens.

De 11G- en 12G trams zijn tussen 1989 en 1991 gebouwd door BN Constructions Ferroviaries et Métalliques, destijds een bedrijfsonderdeel van Bombardier. Met de aanschaf van de nieuwe CAF-trams, de zogenoemde 15G-tram, konden de 11G- en 12G trams uitgefaseerd worden.

‘Oude trams dragen niet bij aan betrouwbare dienstverlening’

Dat gebeurde overigens eerder dan verwacht. In het meerjarenplan van het GVB uit 2018 werd nog gesproken van een ‘end-of-life’ aan het einde van dit jaar. Ook de mogelijkheid om de trams operationeel te houden tot 2024/2025 werd niet uitgesloten. In januari spraken Rover en Stadsvervoerbelang hun zorgen uit over een mogelijk tekort aan materieel in de nabije toekomst. De partijen adviseerden het GVB destijds per brief om zo’n 20 trams te behouden, zodat het vervoersbedrijf materieel achter de hand heeft.

Afgelopen maart waren er echter al genoeg nieuwe 15G-trams beschikbaar om op zowel de vernieuwde Amstelveenlijn als op lijn 5 te gaan rijden. “De uitstroom is een natuurlijk proces. We hebben nu zoveel 15G-trams dat deze generatie moet uitstromen”, zei vervoermanager tram Ramon Rippens maandag over het uitfaseren van de de 11G- en 12G-trams. “De ervaring leert dat trams die zo oud zijn vaker storingen hebben en niet bijdragen aan de robuuste en betrouwbare dienstregeling die GVB haar reizigers wil bieden.”

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.