Tram, U-OV, Utrecht

Utrecht neemt nieuwe tramlijnen en intercitystation op in mobiliteitsplan

Utrecht wil twee nieuwe tramlijnen aanleggen. De ene lijn zou vanaf bedrijventerrein Kanaleneiland langs de snelweg A12 naar Zeist moeten lopen en de andere lijn moet een verbinding zijn tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein/IJsselstein. Aanleg van beide tramlijnen en een nieuw intercitystation in de wijk Lunetten gaan volgens de gemeente 2,5 miljard euro kosten.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Utrecht neemt nieuwe tramlijnen en intercitystation op in mobiliteitsplan”

Pat Rick|02.12.20|16:36

Het is heel vreemd dat Utrecht een nieuw IC station vraagt, terwijl Utrecht Centraal net voor heel veel geld is uitgebreid naar 100 miljoen reizigers, dus nog kan verdubbelen. Logisch om eerst te benutten, ipv weer kapitaalvernietiging te plegen zoals bij andere projecten zoals Uithoflijn en SUNIJ-lijn. Utrecht wil geld net als Amsterdam, maar ze beter geen miljarden krijgen. Niet uit te leggen uitleggen aan regio’s zoals Eindhoven, dat bijna niks krijgt, maar wel succesvoller is met minder geld

Pat Rick|02.12.20|16:36

Als Utrecht een draaischijf wil zijn voor Nederland, dan moet het compacter zijn. Hoe compacter, kleiner de afstanden en hoe minder transport en OV nodig zijn. OV-hubs renderen ook beter dan in steden met grote VINEX-achtige nieuwbouw wijken. Ipv 1 grote Bella van Zuilen, had men moeten kiezen voor wijken in Leidsche Rijn met luxe hoogbouw van ca 30 verdiepingen dat energie oplevert tussen veel groen en ondergrondse lightrail. Maar zoals gezegd, Utrecht kan niet plannen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.