Keolis breidt Chinese activiteiten uit met eerste tramnet

Vervoersbedrijf Keolis heeft samen met zijn Chinese partner Shentong Metro Group zijn eerste tramnetwerk in China in gebruik genomen. Sinds eind december kunnen reizigers gebruik maken van het eerste deel van de Songjiang-tramlijn. Het gaat om een tracé van 13,9 kilometer met twintig stations, dat een verbinding heeft met de bestaande metrolijn 9 van Shanghai.

Keolis was al actief in China. Het bedrijf beschikt over een geautomatiseerde metrolijn in Shanghai. Dat netwerk wordt binnenkort uitgebreid met een geautomatiseerd metronet op Shanghai International Airport.

Eerste deel in gebruik

In augustus 2018 won Shanghai Keolis, een joint venture tussen Keolis en Shentong Metro Group, een vijfjarig contract voor de exploitatie en het onderhoud van de Songjiang-tramlijn. Songjiang is een district in het zuidwesten van Sjanghai, een van de grootste metropolen ter wereld. De maanden daarna heeft het bedrijf benut voor de voorbereidingen om de verbinding in gebruik te kunnen nemen. Het eerste deel van de lijn is vervolgens op tweede kerstdag geopend. Dit gedeelte bestrijkt het gebied van Canghua Rd-station in het westen tot Zhongchen Rd-station in het oosten. De dienst wordt uitgevoerd met vijftien Citadis-trams van fabrikant Alstom, die elke tien minuten rijden.

Halverwege dit jaar wordt een tweede deel van het nieuwe tramnetwerk geopend. Daarmee wordt het netwerk 31 kilometer lang en telt dan 46 stations. Met de ingebruikname van het tweede deel van het netwerk komen er dertig Citadis-trams bij. Keolis verwacht dan dagelijks zo’n 170.000 passagiers te vervoeren.

Tweede deel

Na de opening van een volgend deel van het netwerk, gepland medio 2019, is het dan 31 km lang en heeft het 46 stations. Daarnaast zullen er in totaal 30 Citadis-trams bijkomen en met deze opening van dit gedeelte zal het netwerk naar verwachting ongeveer 170.000 passagiers per dag vervoeren.

Shanghai Keolis, het gezamenlijk bedrijf van Keolis en Shentong Metro Group, werd opgericht in 2014 en telt inmiddels 250 werknemers. Keolis Nederland verzorgt openbaar vervoer in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere en onder de naam Blauwnet treinvervoer op het traject tussen Zwolle en Kampen en Zwolle en Enschede.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.