Concept Voorschrift Veilig Werken, Karel van Gils, Hans de Lange

Voorschrift Veilig Werken Metro maakt spoorwerkzaamheden uniformer

Het eerste exemplaar van het concept Voorschrift Veilig Werken Metro is onlangs overhandigd aan directeur Techniek van het GVB Karel van Gils. Hij kreeg het exemplaar uitgereikt door Hans de Lange, voorzitter van de Werkkamer Lokaal Spoor van RailAlert. De Lange is ook senior adviseur Railveiligheid bij RET. Het voorschrift heeft als doel om de regels en procedures bij werkzaamheden aan metrolijnen gelijk te trekken met de voorschriften voor andere spoorlijnen. Daarmee moeten de werkzaamheden uniformer, eenvoudiger en veiliger worden.

Spooraannemers en andere bedrijven die werkzaamheden uitvoeren bij tram- en metrolijnen hebben nu nog te maken met regels en procedures op het gebied van veiligheid die afwijken van die van spoorlijnen voor het treinverkeer.

Veiligheid

Vertegenwoordigers van GVB, HTM en RET hebben zich vorige maand vier dagen onder professionele begeleiding teruggetrokken om het Voorschrift Veilig Werken Metro vorm te geven. Het conceptstuk wordt nu verder uitgewerkt en zal aan alle branchepartijen zoals aannemers, werkplekbeveiliging-bedrijven en personeelstellers wordt voorgelegd om tot een unaniem gedragen voorschrift te komen.

Het Voorschrift Veilig werken Metro is na het Voorschrift Veilig Werken Tram het tweede voorschrift dat in samenwerking met de vervoerbedrijven van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht tot stand is gekomen. Inhoudelijk zullen de veiligheidstaken die bij de metro van toepassing worden zo veel mogelijk aansluiten bij taken en benamingen zoals die nu gelden bij trein.

Samenwerken

RET, GVB, HTM, Regiotram Utrecht en RailAlert tekenden in juli vorig jaar al een intentieverklaring om meer te gaan samenwerken op het gebied van veiligheid.

Binnen stichting RailAlert werken opdrachtgevers en opdrachtnemers samen aan het verbeteren van de arbeidsveiligheid bij de aanleg en het beheer van de railinfrastructuur, zowel op als nabij het spoor.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.