Vodafone en Deutsche Bahn lanceren een snelle internetverbinding op 5G

Vodafone en DB lanceren 5G+-netwerk op ICE-routes in 2025

Spoorvervoerder Deutsche Bahn en telecomprovider Vodafone introduceren in 2025 een 5G+-netwerk op de routes van de ICE-hogesnelheidstreinen. Reizigers profiteren daarmee van hoge bandbreedtes en stabiele verbindingen. 

Volgens de bedrijven zorgt het nieuwe LTE-netwerk (Long Term Evolution) ervoor dat telefoongesprekken in de trein niet meer worden onderbroken. Daarnaast kunnen reizigers die op het internet surfen gebruikmaken van zeer snel internet. De bedrijven willen dat met de introductie van het 5G+-netwerk het reizigerscomfort verhogen om zo  meer reizigers te verleiden om met de trein te reizen.

Uitrol netwerk

Vodafone gaat medio 2025 de 7.800 kilometer hoofdroutes van de ICE en IC reizen van het LTE-netwerk uitrusten met bandbreedtes van minstens 225 megabit per seconde. In de zomer van gaat Vodafone daarnaast een LTE-netwerk met bandbreedtes van minimaal 125 megabit per seconde aanleggen op trajecten waar meer dan tweeduizend passagiers per dag reizen.

Vodafone zal tegen 2025 het nieuwe 5G+-netwerk in heel Duitsland uitrollen, waaronder 7.800 kilometer aan hoofdroutes van DB. 5G+ zal treinreizigers bereiken via 1.800 megahertz-frequenties zonder dat de DB-treinen technisch hoeven te worden geüpgraded.

Om de verbeteringen van het netwerk mogelijk te maken, richt de telecomprovider 160 extra mobiele stations in en voert moderniseringsmaatregelen uit. Het bedrijf werkt voor die tijd nog verder aan de uitbreiding van mobiele communicatie langs de secundaire routes om hier tegen 2024 een bijna volledige dekking voor mobiele communicatie te realiseren. Deutsche Bahn stelt onder meer glasvezelinfrastructuur langs het spoor beschikbaar en draagt bij aan de  planning, goedkeuring en bouwprocessen.

Een reiziger van DB surft op haar mobiele telefoon in de trein
Een reiziger van DB surft op haar mobiele telefoon in de trein. Foto: DB

Surfen op het internet zonder onderbrekingen

Daniela Gerd tom Markotten, bestuurslid voor Digitalisering en Technologie bij Deutsche Bahn AG: “E-mails versturen, films streamen, familie bellen. Een stabiel mobiel netwerk is essentieel voor onze passagiers. Dat we de laatste ‘dode hoeken’ in het Vodafone-netwerk sluiten, is goed nieuws voor onze gezamenlijke klanten. Hiermee zetten we grote stappen richting ons doel: alle mobiele telefoonnetwerken moeten overal zonder onderbrekingen beschikbaar zijn. Onze klanten moeten zich thuis voelen in de trein of in hun thuiskantoor.”

Hannes Ametsreiter, algemeen Vodafone Duitsland: “Negen op de tien treinreizigers gebruiken mobiel internet of bellen onderweg op hun smartphone. Nog veel te vaak ergeren ze zich aan onderbrekingen in de verbindingen. We hebben nu samen met Deutsche Bahn een oplossing gevonden om een van de grootste ergernissen voor reizigers weg te nemen. We zijn samen met hen het ‘Toekomstige Trein’ gestart met de hoogste bandbreedtes en razendsnelle responstijden. Dit is het modernste 5G-netwerk in Europa.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vodafone en DB lanceren 5G+-netwerk op ICE-routes in 2025 | SpoorPro.nl
Vodafone en Deutsche Bahn lanceren een snelle internetverbinding op 5G

Vodafone en DB lanceren 5G+-netwerk op ICE-routes in 2025

Spoorvervoerder Deutsche Bahn en telecomprovider Vodafone introduceren in 2025 een 5G+-netwerk op de routes van de ICE-hogesnelheidstreinen. Reizigers profiteren daarmee van hoge bandbreedtes en stabiele verbindingen. 

Volgens de bedrijven zorgt het nieuwe LTE-netwerk (Long Term Evolution) ervoor dat telefoongesprekken in de trein niet meer worden onderbroken. Daarnaast kunnen reizigers die op het internet surfen gebruikmaken van zeer snel internet. De bedrijven willen dat met de introductie van het 5G+-netwerk het reizigerscomfort verhogen om zo  meer reizigers te verleiden om met de trein te reizen.

Uitrol netwerk

Vodafone gaat medio 2025 de 7.800 kilometer hoofdroutes van de ICE en IC reizen van het LTE-netwerk uitrusten met bandbreedtes van minstens 225 megabit per seconde. In de zomer van gaat Vodafone daarnaast een LTE-netwerk met bandbreedtes van minimaal 125 megabit per seconde aanleggen op trajecten waar meer dan tweeduizend passagiers per dag reizen.

Vodafone zal tegen 2025 het nieuwe 5G+-netwerk in heel Duitsland uitrollen, waaronder 7.800 kilometer aan hoofdroutes van DB. 5G+ zal treinreizigers bereiken via 1.800 megahertz-frequenties zonder dat de DB-treinen technisch hoeven te worden geüpgraded.

Om de verbeteringen van het netwerk mogelijk te maken, richt de telecomprovider 160 extra mobiele stations in en voert moderniseringsmaatregelen uit. Het bedrijf werkt voor die tijd nog verder aan de uitbreiding van mobiele communicatie langs de secundaire routes om hier tegen 2024 een bijna volledige dekking voor mobiele communicatie te realiseren. Deutsche Bahn stelt onder meer glasvezelinfrastructuur langs het spoor beschikbaar en draagt bij aan de  planning, goedkeuring en bouwprocessen.

Een reiziger van DB surft op haar mobiele telefoon in de trein
Een reiziger van DB surft op haar mobiele telefoon in de trein. Foto: DB

Surfen op het internet zonder onderbrekingen

Daniela Gerd tom Markotten, bestuurslid voor Digitalisering en Technologie bij Deutsche Bahn AG: “E-mails versturen, films streamen, familie bellen. Een stabiel mobiel netwerk is essentieel voor onze passagiers. Dat we de laatste ‘dode hoeken’ in het Vodafone-netwerk sluiten, is goed nieuws voor onze gezamenlijke klanten. Hiermee zetten we grote stappen richting ons doel: alle mobiele telefoonnetwerken moeten overal zonder onderbrekingen beschikbaar zijn. Onze klanten moeten zich thuis voelen in de trein of in hun thuiskantoor.”

Hannes Ametsreiter, algemeen Vodafone Duitsland: “Negen op de tien treinreizigers gebruiken mobiel internet of bellen onderweg op hun smartphone. Nog veel te vaak ergeren ze zich aan onderbrekingen in de verbindingen. We hebben nu samen met Deutsche Bahn een oplossing gevonden om een van de grootste ergernissen voor reizigers weg te nemen. We zijn samen met hen het ‘Toekomstige Trein’ gestart met de hoogste bandbreedtes en razendsnelle responstijden. Dit is het modernste 5G-netwerk in Europa.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.