LED-verlichting

Lichtgevend perron op Duits treinstation zorgt voor reizigersgemak

Led-verlichting Deutsche Bahn

Reizigers op station Südkreuz in Duitsland zullen zich in de toekomst makkelijker kunnen oriënteren op waar hun trein stopt. Vanaf begin volgend jaar geven LED-lampen met verschillende lichtpatronen op de perronrand aan dat de S-Bahn binnenkomt. 

De Deutsche Bahn (DB) start nu met de aanleg van de ledlampem op spoor 1. Het is de bedoeling dat de lichtgevende perronrand ook de lading in de afzonderlijke wagons toont. Het doel is om het voor reizigers gemakkelijker en sneller te maken om op de S-Bahn te stappen.

Bernd Koch, voorzitter van de raad van bestuur van DB Station & Service AG: “Reizigers moeten zich op onze stations op hun gemak voelen. De verlichte perronrand is bedoeld om onze reizigers te helpen sneller en beter hun weg te vinden. Dit maakt het reizen per trein aantrekkelijker en is een volgende stap in de mobiliteitstransitie.” Het station Südkreuz is volgens hem niet per toeval gekozen. “Het is een van onze toekomstige stations waar we innovaties uitproberen.”

Lichtsignalen

En zo werkt de verlichte perronrand: het LED-geleidingssysteem bestaat uit intelligente elektronische modules die gegevens omzetten in lichtsignalen. Deze zijn internationaal gezien begrijpelijk voor iedereen. Groen licht betekent instappen. Als de rand van het perron rood knippert, komt er een trein aan of rijdt weg. Pulserende lichten leiden passagiers naar de stoppositie van de trein langs het perron. Knipperende rode seinen waarschuwen reizigers voor passerende treinen en geven aan welke delen van het perron om veiligheidsredenen vrij moeten blijven.

De uitvinder van het systeem is de Berlijnse startup SIUT. Het jonge bedrijf ontwikkelt slimme prefab-onderdelen met geïntegreerde leds die beton kunnen laten gloeien. DB testte in 2018 een eerste versie van het LED-geleidingssysteem in een proefproject voor de S-Bahn van Stuttgart in Bad Cannstatt, en heeft het vervolgens verder ontwikkeld.

Lees ook:

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Lichtgevend perron op Duits treinstation zorgt voor reizigersgemak | SpoorPro.nl
LED-verlichting

Lichtgevend perron op Duits treinstation zorgt voor reizigersgemak

Led-verlichting Deutsche Bahn

Reizigers op station Südkreuz in Duitsland zullen zich in de toekomst makkelijker kunnen oriënteren op waar hun trein stopt. Vanaf begin volgend jaar geven LED-lampen met verschillende lichtpatronen op de perronrand aan dat de S-Bahn binnenkomt. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.