TU Delft hyperloop-pod Atlas 01 onthulling

Spoorwegmuseum krijgt hyperloopcapsule in bruikleen

Vanaf volgende maand zal in het Utrechtse Spoorwegmuseum de hyperloopcapsule van de TU Delft te zien zijn. Het museum krijgt de zogeheten ‘pod’, waarmee het hyperloopteam in 2017 de hyperloopcompetitie van ruimtevaartbedrijf Space X op zijn naam schreef, langdurig in bruikleen.

De hyperloopcapsule gaat naar het Spoorwegmuseum in het kader van het evenement Techlab XL, waarin de rol van techniek in de spoorwegen centraal staat. Bezoekers kunnen gedurende het evenement ervaren hoe met stoom en stroom treinen in beweging gezet worden.

Volgende sprong

De hyperloop als volgende technologische sprong voor de spoorsector sluit daar wat het museum betreft mooi bij aan. Rond de capsule van de TU Delft wil het Spoorwegmuseum bezoekers kennis laten maken met de principes van luchtdruk en magnetisme en de invloed daarvan op de voortbeweging. De aftrap van Techlab XL is op 15 oktober en het evenement duurt tot 24 oktober.

In Nederland wordt volop gewerkt aan het hyperloopprincipe. Zo heeft de overheid voor 4,5 miljoen euro aan steun uitgetrokken voor het Hyperloop Development Program. Dit is een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincie Groningen.

European Hyperloop Center

Als onderdeel daarvan moet in 2023 in Groningen het European Hyperloop Center zijn deuren openen. Het terrein zal onder meer voorzien worden van een 2,7 kilometer lang testtraject bedoeld voor goederenvervoer. Het traject is geschikt voor snelheden tot 700 kilometer per uur.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.