Hardt Hyperloop

Hardt Hyperloop haalt vijf miljoen euro op voor ontwikkeling hyperloop

De Delftse start-up Hardt Hyperloop heeft tijdens een investeringsronde vijf miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van het vervoersconcept hyperloop in Europa. De bijdrage komt van het Europese innovatiefonds voor duurzame energie InnoEnergie.

Het geld is bestemd voor een consortium dat onder andere door Hardt Hyperloop is opgericht. Dit samenwerkingsverband richt zich op de ontwikkeling van hyperloop-technologie in Europa. Directeur Tim Houter van Hardt Hyperloop is erg blij met de bijdrage: “InnoEnergy maakt met deze investering duidelijk dat de ontwikkeling van de hyperloop een nieuwe fase is ingegaan. Het benadrukt ook het belang en de urgentie van investeringen in de ontwikkeling van een schoner en beter alternatief voor langeafstandsvervoer.” Hij hoopt dat de belofte van InnoEnergie andere investeerders aanmoedigt om ook een bijdrage te leveren. In een financieringsronde eerder dit jaar haalde Hardt 1,25 miljoen euro op.

Nieuwe partners

DB Engineering & Consulting van Deutsche Bahn, bandenfabrikant Continental en Belgisch onderzoekscentrum voor elektriciteit Engie Laborelec hebben zich aangesloten bij het consortium. Aannemer BAM, vervoerder NS en het regionale investeringsfonds UNIIQ voegden zich al in een vroeg stadium toe aan het consortium.

De hyperloop is een innovatief vervoersmiddel voor personen en goederen, bedacht door ondernemer Elon Musk. Een soort capsule schiet met snelheden van meer dan 1000 kilometer per uur door een vacuümbuis, waardoor lange afstanden in een korte tijd worden afgelegd. Het zou daarom een duurzaam alternatief kunnen zijn voor vliegen, op afstanden zoals van Amsterdam naar Parijs. Deze reis kan volgens Hardt met een hyperloop in slechts 30 minuten worden afgelegd.

Musk bedacht de Hyperloop Pod Competition om de totstandkoming van de technologie te stimuleren. Hardt Hyperloop is voortgekomen uit het Delftse studententeam dat begin 2017 deze hyperloopcompetitie won.

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen rondom de hyperloop gaan snel. In Spanje gaat Virgin Hyperloop One een onderzoekscentrum bouwen voor de ontwikkeling van een hyperloop-voertuig dat geschikt is voor zowel personen- als goederenvervoer. Een Amerikaans hyperloopbedrijf ondertekende een overeenkomst met Oekraïne om daar een commercieel hyperlooptraject aan te leggen.

Ook in Nederland worden flinke stappen gezet. Houter zei tijdens een presentatie vorig jaar dat het mogelijk is om al in 2021 een werkende hyperloop in Europa te hebben. Eind 2017 stemde de Tweede Kamer in met een onderzoek naar een hyperloop-testbaan in de provincie Flevoland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.