screenshot ProRail-filmpje

ProRail maakt filmpje over Internet of Things-sensoren

ProRail heeft een video gemaakt over het gebruik van Internet of Things-sensoren om de temperatuur van spoorstaven te meten. De sensoren meten op zonnige zomerdagen de hitte van de spoorstaven, omdat deze door de warmte uitzetten. In de winter controleren ze of de wisselverwarming het wel doet. Hierdoor kunnen defecten aan het spoor en wissels worden voorkomen.

Deze speciale draadloze sensoren zijn ontwikkeld door technologiebedrijf Dual Inventive. De Critical Rail Temperature Monitor 3000 (CRTM 3000) sensoren zijn makkelijk en binnen enkele seconden met magneten aan het spoor te bevestigen. Ze geven draadloos informatie door via het management platform MTinfo 3000 Cloud en de app. Op basis van de ingestelde alarmwaarden worden geautoriseerde gebruikers gewaarschuwd in het geval deze worden overschreden. In totaal kocht ProRail 2000 stuks. Ze werden in november 2017 op het spoor bevestigd.

Toegevoegde waarde

“Deze sensoren zijn daarom op twee momenten van toegevoegde waarde”, zegt ingenieur Jasper Corvers van Dual Inventive. “Vooral spoorbruggen moeten bij warmte in de zomer extra in te gaten worden gehouden, omdat bij uitzetting de brug niet meer goed kan openen of sluiten.”

Maar het heeft ook op lange termijn voordelen, legt Manager Infra Beschikbaarheid Johan Schaap van ProRail uit. “Door meer te meten en meer data uit spoorsystemen te halen, kan je leren hoe spoorsystemen zich gedragen onder bepaalde condities. Dat leidt uiteindelijk tot een hogere prestatie.”

Spoorprijs

ProRail-medewerkers Wim Verheul en Maurits Arnolds wonnen in mei de Jan van Stappen Spoorprijs voor dit project met de Internet of Things-sensoren, in de categorie Beste Spoorprestatie voor verbetering aan het spoor of in de spooromgeving.

Bekijk hier de video:

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail maakt filmpje over Internet of Things-sensoren | SpoorPro.nl
screenshot ProRail-filmpje

ProRail maakt filmpje over Internet of Things-sensoren

ProRail heeft een video gemaakt over het gebruik van Internet of Things-sensoren om de temperatuur van spoorstaven te meten. De sensoren meten op zonnige zomerdagen de hitte van de spoorstaven, omdat deze door de warmte uitzetten. In de winter controleren ze of de wisselverwarming het wel doet. Hierdoor kunnen defecten aan het spoor en wissels worden voorkomen.

Deze speciale draadloze sensoren zijn ontwikkeld door technologiebedrijf Dual Inventive. De Critical Rail Temperature Monitor 3000 (CRTM 3000) sensoren zijn makkelijk en binnen enkele seconden met magneten aan het spoor te bevestigen. Ze geven draadloos informatie door via het management platform MTinfo 3000 Cloud en de app. Op basis van de ingestelde alarmwaarden worden geautoriseerde gebruikers gewaarschuwd in het geval deze worden overschreden. In totaal kocht ProRail 2000 stuks. Ze werden in november 2017 op het spoor bevestigd.

Toegevoegde waarde

“Deze sensoren zijn daarom op twee momenten van toegevoegde waarde”, zegt ingenieur Jasper Corvers van Dual Inventive. “Vooral spoorbruggen moeten bij warmte in de zomer extra in te gaten worden gehouden, omdat bij uitzetting de brug niet meer goed kan openen of sluiten.”

Maar het heeft ook op lange termijn voordelen, legt Manager Infra Beschikbaarheid Johan Schaap van ProRail uit. “Door meer te meten en meer data uit spoorsystemen te halen, kan je leren hoe spoorsystemen zich gedragen onder bepaalde condities. Dat leidt uiteindelijk tot een hogere prestatie.”

Spoorprijs

ProRail-medewerkers Wim Verheul en Maurits Arnolds wonnen in mei de Jan van Stappen Spoorprijs voor dit project met de Internet of Things-sensoren, in de categorie Beste Spoorprestatie voor verbetering aan het spoor of in de spooromgeving.

Bekijk hier de video:

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.