ProRail gaat flitsen bij overwegen

Automobilisten en brom- en snorfietsers die de knipperende rode lampen bij spoorwegoverwegen negeren, kunnen op een boete rekenen. ProRail heeft hiervoor flitspalen geplaatst bij twee oversteekplaatsen in Hilversum. Vanaf deze week krijgen overtreders een waarschuwingsbrief, maar binnenkort gaat de spoorbeheerder in overleg met het Openbaar Ministerie ook boetes uitdelen. Bromfietsers kunnen rekenen op een boete van 160 euro, automobilisten mogen 230 euro neertellen.

De spoorbeheerder heeft in de afgelopen maanden onderzocht of het mogelijk is om met behulp van een slim camerasysteem controles uit te voeren op risicovolle overwegen. Volgens ProRail draag het plaatsen van camera’s bij aan het verbeteren van de veiligheid op- en rond het spoor. “Dagelijks gebeuren er meerdere bijna-aanrijdingen omdat weggebruikers de geluid- en lichtsignalen bij overwegen negeren,” zegt ProRail.

Slalommen

Weggebruikers proberen na het sluiten van de overwegbomen, alsnog snel over te steken. In februari overleed een 20-jarige fietser in het Limburgse Echt toen hij langs dichte overwegbomen slalomde. Hij werd door de passerende trein gegrepen. Begin januari kwam een fietser in Den Helder om. Ook hij probeerde over te steken nadat de bomen gesloten waren.

In 2017 vonden er dertig aanrijdingen met wegverkeer plaats op overwegen. Er vielen hierbij vijf dodelijke slachtoffers en verschillende gewonden. Dit jaar staat de teller op elf ongevallen, waarbij twee dodelijke slachtoffers vielen.

Handhaving

ProRail is donderdag gestart met het handhaven op basis van camerabeelden bij twee overwegen in Hilversum. Deze overwegen zijn in overleg met de gemeente Hilversum uitgekozen. De handhaving vindt plaats in overleg met het Openbaar Ministerie.

Lees ook:

20-jarige fietser slalomt langs gesloten overbomen en komt om

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail gaat flitsen bij overwegen”

Colete Weeda|05.04.18|13:46

Zelfs professionals houden zich niet aan de regels!
Zie op nos.nl (sport) het filmpje van een wielerwedstrijd in België (4 april 2018) “Spoorbomen gaan dicht, peleton rijdt door”.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail gaat flitsen bij overwegen | SpoorPro.nl

ProRail gaat flitsen bij overwegen

Automobilisten en brom- en snorfietsers die de knipperende rode lampen bij spoorwegoverwegen negeren, kunnen op een boete rekenen. ProRail heeft hiervoor flitspalen geplaatst bij twee oversteekplaatsen in Hilversum. Vanaf deze week krijgen overtreders een waarschuwingsbrief, maar binnenkort gaat de spoorbeheerder in overleg met het Openbaar Ministerie ook boetes uitdelen. Bromfietsers kunnen rekenen op een boete van 160 euro, automobilisten mogen 230 euro neertellen.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail gaat flitsen bij overwegen”

Colete Weeda|05.04.18|13:46

Zelfs professionals houden zich niet aan de regels!
Zie op nos.nl (sport) het filmpje van een wielerwedstrijd in België (4 april 2018) “Spoorbomen gaan dicht, peleton rijdt door”.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.