Goederentrein, Dordrecht zuid, foto: Cock Koelewijn

Studie Dordrecht en Zwijndrecht: ondergrondse goederenspoorlijn beste oplossing

Foto: Flickr / Cock Koelewijn

Een ondergrondse goederenspoorlijn in combinatie met een ondertunnelde A16 biedt op lange termijn de beste oplossing voor externe veiligheid en stedelijke ontwikkeling. Dit komt als resultaat naar voren uit een verkennend onderzoek naar een oplossing voor het spoorgoederenvervoer door de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht.

Het college van B en W van Zwijndrecht heeft de resultaten onlangs met de gemeenteraad gedeeld en vraagt een besluit om de voorkeursvariant verder uit te werken.

Meerdere varianten onderzocht

De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht namen, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, het initiatief voor het onderzoek. Er zijn meerdere varianten onderzocht om het personenvervoer over het spoor en het goederenvervoer uit elkaar te halen. De voorkeursvariant zou voor Zwijndrecht en Dordrecht de beste oplossing bieden voor veilige stedelijke ontwikkeling bij het spoor. Daarnaast heeft deze variant volgens de studie een goede aansluiting in noordelijke richting op Kijfhoek en in zuidelijke richting.

De gemeente Zwijndrecht zegt dat de conclusies die in het onderzoek zijn getrokken een belangrijke uitkomst zijn. De gemeenteraad wil een veilige leefomgeving langs het spoor. Een ondergrondse spoorlijn geeft daarna de mogelijkheid om dichter op het spoor te bouwen in Dordrecht en Zwijndrecht.

Veiligheidsvraagstuk wordt opgelost

Wethouder Jos Huizinga van Ruimtelijke ontwikkeling: “Zwijndrecht is in feite gesplitst door het spoor en de A16. Door deze ondergronds te brengen kunnen we dit helen en iets nieuws maken. Mecanoo heeft daarvoor een stedelijke en ruimtelijke verkenning uitgevoerd. Het veiligheidsvraagstuk wordt daarmee echt goed opgelost en de leefomgeving wordt zichtbaar en voelbaar vergroot. En het bestaande spoor voor personenvervoer blijft bovengronds. Dat geeft mogelijkheden voor een City Rail die vaker in het uur kan rijden.”

Bereikbaarheidswethouder Rik van der Linden van Dordrecht: “In de Dordtse Spoorzone willen we zes- tot negenduizend woningen gaan bouwen, veelal dicht op het spoor. Daar moet uiteraard veilig en prettig gewoond worden. En dat is best lastig met goederentreinen voor de deur. Maar ook op andere plekken in de stad zien we het goederenspoor zo dicht bij de huizen het liefst verdwijnen. Een spoor onder de grond is daarvoor een goede oplossing.”

Volgens de wethouders moet het onderwerp ook landelijk en internationaal op de kaart staan, wat een lange aanlooptijd vraagt. Ze gaan een actieve lobby voeren om dit op de landelijke en Europese investeringsagenda’s te krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “Studie Dordrecht en Zwijndrecht: ondergrondse goederenspoorlijn beste oplossing”

Marc Busio|15.02.22|09:45

Tsja, deze uitkomst zou je kunnen verwachten van ieder onderzoek dat wordt uitgevoerd naar de situatie waar veel goederentreinen door stedelijk gebied rijden. Maar ja, er moeten natuurlijk steeds meer ingenieurs aan het werk gehouden worden en, eerlijk is eerlijk, ze rapporten laten schrijven is dan nog de goedkoopste oplossing.

Cornelius Koelewijn|17.02.22|10:54

Zou het niet beter zijn om Dordrecht en Zwijndrecht naar een vierde Maasvlakte te verhuizen? Zijn we van veel problemen af. Zeker van het gezeur over het goederenvervoer.

Jetze Tjalma|17.02.22|13:22

Het is niet onlogisch dat de Drechtsteden zoeken naar oplossingen voor een aantal vraagstukken als woningbehoefte, leefbaarheid en veiligheid, en mobiliteit. Er zijn m.i. verschillende voorbeelden van dergelijke oplossingen, denk aan Maastricht, Utrecht, de Landscheidingsweg Den Haag, Rijnlandroute. Deze voorbeelden kennen een lange historie. Dit staat nu de agenda, aangenomen kan worden dat het niet meer weg gaat. Wat voor oplossing er gaat komen en hoe lang het duurt lijkt mij een tweede.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Studie Dordrecht en Zwijndrecht: ondergrondse goederenspoorlijn beste oplossing | SpoorPro.nl
Goederentrein, Dordrecht zuid, foto: Cock Koelewijn

Studie Dordrecht en Zwijndrecht: ondergrondse goederenspoorlijn beste oplossing

Foto: Flickr / Cock Koelewijn

Een ondergrondse goederenspoorlijn in combinatie met een ondertunnelde A16 biedt op lange termijn de beste oplossing voor externe veiligheid en stedelijke ontwikkeling. Dit komt als resultaat naar voren uit een verkennend onderzoek naar een oplossing voor het spoorgoederenvervoer door de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “Studie Dordrecht en Zwijndrecht: ondergrondse goederenspoorlijn beste oplossing”

Marc Busio|15.02.22|09:45

Tsja, deze uitkomst zou je kunnen verwachten van ieder onderzoek dat wordt uitgevoerd naar de situatie waar veel goederentreinen door stedelijk gebied rijden. Maar ja, er moeten natuurlijk steeds meer ingenieurs aan het werk gehouden worden en, eerlijk is eerlijk, ze rapporten laten schrijven is dan nog de goedkoopste oplossing.

Cornelius Koelewijn|17.02.22|10:54

Zou het niet beter zijn om Dordrecht en Zwijndrecht naar een vierde Maasvlakte te verhuizen? Zijn we van veel problemen af. Zeker van het gezeur over het goederenvervoer.

Jetze Tjalma|17.02.22|13:22

Het is niet onlogisch dat de Drechtsteden zoeken naar oplossingen voor een aantal vraagstukken als woningbehoefte, leefbaarheid en veiligheid, en mobiliteit. Er zijn m.i. verschillende voorbeelden van dergelijke oplossingen, denk aan Maastricht, Utrecht, de Landscheidingsweg Den Haag, Rijnlandroute. Deze voorbeelden kennen een lange historie. Dit staat nu de agenda, aangenomen kan worden dat het niet meer weg gaat. Wat voor oplossing er gaat komen en hoe lang het duurt lijkt mij een tweede.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.