De Broken Bridge naast de Friendship Bridge die China en Noord-Korea verbindt, foto: ANP

Chinese goederentrein komt aan in Korea na jarenlange stilstand vrachtvervoer

Een beladen Chinese goederentrein is maandagochtend Noord-Korea binnengereden en dezelfde ochtend met lege wagons teruggekeerd naar China. Dat melden diverse media. Het is de eerste heropleving van het goederenvervoer per spoor tussen beide landen sinds november vorig jaar en een volledige sluiting van twee jaar daarvoor.

Persbureau Reuters meldt op basis van gesprekken met Chinese bedrijven dat dit de herstart van het goederenvervoer per spoor tussen China en Noord-Korea kunnen betekenen. “Mijn zakenpartner in Noord-Korea vertelde me vrijdag dat de landgrens op 17 januari weer opengaat voor vrachtvracht”, verklaarde een Chinese goederenhandelaar in de grensstad Dandong.

Spoordienst stilgelegd vanwege coronageval

Op 1 november 2021 had de spoordienst tussen Dandong en Sinuiju een korte opleving van acht dagen, waarna de dienst weer werd stilgelegd. Een nieuw coronageval in het Dandong-gebied was reden om de om het spoorvervoer opnieuw te onderbreken. Daarvoor werd het spoorgoederenvervoer zo’n twee jaar opgeschort.
Het stopzetten van het spoorvervoer heeft een enorme impact op de bevolking van Noord-Korea omdat China goed is voor 90 procent van de jaarlijkse internationale handel met Noord-Korea waarbij het zorgt voor voedsel, medische apparatuur en zelfs de uitgifte van valuta. In 2021 bedroeg de voedselkloof dit jaar 860.000 ton.

Het is dan ook niet ondenkbaar dat het spoorgoederenvervoer, ondanks de huidige dreiging van de Omikron-variant, wordt hervat. Noord-Korea bouwt momenteel quarantainefaciliteiten aan de grens, wat aangeeft dat het van plan is om het goederenvervoer per spoor tussen de landen te hervatten. In China maken handelaren zich op om meer van de veelgevraagde goederen te laden, in afwachting van de volgende trein.

Officiële heropening nog niet bevestigd

Volgens Reuters is de officiële heropening van de grens nog niet bevestigd. NK News citeert een niet nader genoemde bron in Noord-Korea dat de laatste zending is om nieuwe quarantainefaciliteiten in de Noord-Koreaanse grensstad Sinuiju te testen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.