Goederentrein Captrain op de Hoekse Lijn

Video: eerste goederentrein rijdt over Hoekse Lijn

Goederentrein Captrain op de Hoekse Lijn

De eerste goederentrein is dinsdag over de omgebouwde spoorlijn Hoekse Lijn gereden. De Hoekse Lijn was voorheen een verbinding voor ‘heavy rail’, waar spoorvervoerder NS en goederentreinen gebruik van maakten. De verbinding is omgebouwd naar een metrospoor, waarna ProRail de verkeersleiding, het beheer en het onderhoud heeft overgedragen aan vervoerder RET.

De goederentreinen die over de Hoekse Lijn rijden van Schiedam naar industrieterrein Vulcaanhaven aan de oostkant van Vlaardingen. De verwachting is dat er vanaf 2022 ongeveer drie keer per week een goederentrein overheen rijdt. Projectmanager Kees van Dongen bij ProRail verwacht dat dit in de toekomst zal groeien. “Je hebt hier nu een industriegebied mét spoor. Dat is een enorme asset als regio.”

Stabiele exploitatie

In 2017 koppelde ProRail het spoor tussen Schiedam en Hoek van Holland los van het hoofdspoor. In 2019 werd de metrolijn officieel geopend. Sinds de ombouw reed er geen goederentrein meer. Toen ProRail de Hoekse Lijn verkocht aan het Rotterdamse vervoersbedrijf RET, was het al de bedoeling dat goederentreinen hier gebruik van zouden maken.

Er werd een overdrachtspoor aangelegd van het metrospoor naar het goederenspoor naar de Vulcaanhaven. Iwan Arts, projectmanager Indienststelling bij de gemeente Rotterdam, legde in juni van dit jaar tijdens de Kenniskring Systeemintegratie van Railforum uit hoe dat in zijn werking gaat. “Een goederentrein rijdt bij Schiedam over een overdrachtsspoor richting Vlaardingen. Onderweg komt de trein station Schiedam Nieuwland tegen. Daar is een stukje parallelspoor aangelegd, waarbij de goederentrein het perron kan passeren. Daarna maakt de goederentrein bij Vlaardingen Oost eenzelfde beweging en kan net voorbij het station uittakken naar de Vulcaanhaven.”

ProRail en de RET moesten vervolgens samen tot een stabiele exploitatie van de lijn komen. Van Dongen: “Omdat de Hoekse Lijn beheerd wordt door RET, en niet door ProRail, is dat stuk spoor voor ons een soort buitenlandse enclave. Een goederentrein die eerst op het hoofdnet rijdt en vervolgens op lokale net van RET, gaat eigenlijk een grens over. Die grens heeft te maken met onder andere de verschillen in bovenleidingsspanning, het beveiligingssysteem en de verkeersleiding.”

Bekijk hier de video van de eerste rit van vervoerder Captrain:

Goederen Overdracht Spoor

Die grens wordt gepasseerd op het zogenoemde Goederen Overdracht Spoor (GOS). Daar draagt de verkeersleiding van ProRail de trein over aan de verkeersleiding van RET, of andersom. Als er een goederentrein het metrospoor op wil rijden, belt de machinist met de verkeersleiding van RET. Vervolgens zorgt RET ervoor dat het metrospoor tijdelijk ontruimd wordt, zodat de goederentrein veilig doorgang kan vinden. De goederentreinen rijden niet in de ochtend- en middagspits.

Ilse Oldenburger is manager Verkeersleiding bij ProRail in de regio Randstad Zuid. Ook zij is de afgelopen jaren betrokken geweest bij dit project. “Inmiddels zijn er goede afspraken gemaakt met RET en onze verkeersleidingspost in Rotterdam is geïnstrueerd. En omdat we zeker willen weten dat beide verkeersleidingsposten goed samenwerken, wordt er een jaar gemonitord. Om zo te kijken of alles goed werkt.”

Lees ook:

Wat kwam er allemaal kijken bij de systeemintegratie van de Hoekse Lijn?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Video: eerste goederentrein rijdt over Hoekse Lijn”

Cornelius Koelewijn|25.11.21|09:36

Meneer Van Dongen heeft waarschijnlijk de geschiedenisboekjes niet gelezen, want anders had hij geweten dat er in het verleden nog veel meer goederenspoor was, tot in HvH toe. Sterker nog, er is veel goederenspoor gesloopt (Vlaardingen, Maassluis, HvH), en er is slechts een splinter naar Vopak in Vlaardingen overgebleven.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.