Connecting Europe Express

Wat er in de Connecting Europe Express is gezegd over spoorgoederenvervoer

Connecting Europe Express

De Connecting Europe Express stopte gisteren en vandaag op diverse stations in Nederland en België. Dit gaf de spoorgoederensector de kans om zich bij te laten praten over de laatste ontwikkelingen. “Nederland doet veel, maar ik zou graag willen weten welke oplossingen er zijn voor het overbelaste spoornetwerk”, zegt Kristian Schmidt, directeur landtransport bij DG MOVE.

Vakbladen SpoorPro en RailFreight waren ook aan boord van de trein. De reis gaat van Amsterdam naar Bettembourg, waar morgen, dinsdag 5 oktober, een speciaal goederenevenement plaatsvindt. Maandag staat het programma in het teken van het goederenvervoer per spoor in, van en naar Nederland, georganiseerd door kennisplatform RailCargo.

‘Nederland heeft een van de meest overbelaste spoornetwerken’

“Waar wacht je op? Wat zijn je plannen”, vroeg Schmidt tijdens een paneldiscussie in het conferentierijtuig van de trein. “Nederland heeft een van de meest overbelaste spoornetwerken. Er moet beter gebruik worden gemaakt van het bestaande netwerk, maar er moeten ook meer spoorlijnen komen voor het goederenvervoer per spoor.”

Jessica van den Bosch lichtte namens spoorbeheerder ProRail toe wat er op dit moment gebeurt op het gebied van capaciteit en infrastructuur. Ze wijst erop dat dit ook de titel is van een van de zes focusgroepen. “We kijken wat we kunnen doen met de bestaande infrastructuur. Maar in november openen we ook het Theemswegtracé, een nieuwe spoorbrug in de Rotterdamse haven.”

De havens aansluiten

“Verbindingen met de havens zijn een heel goed voorbeeld van hoe het netwerk verbeterd kan worden. Niet alleen met de grote havens, maar ook naar de kleinere havens”, zegt Herald Ruijters, directeur bij de Europese Commissie, DG MOVE, verantwoordelijk voor investeringen, innovatief en duurzaam transport.

Topman Ferdinand van den Oever kon dit alleen maar bevestigen. “We proberen ons te positioneren tussen twee reuzen (Rotterdam, Antwerpen), en daarbij zijn spoorgoederen-verbindingen in combinatie met shortsea-verbindingen essentieel om te overleven. Dit vervoersmodel is de toekomst. Daarbij spreek in namens een haven die sterk afhankelijk is van het spoor.”

De aankomst van de Connecting Europe Express in Amsterdam

Intermodaal

“Nederland heeft een duidelijk voordeel met zijn havens. Daarom hoop ik dat intermodaal vervoercentraal staat in het Nederlandse vervoersbeleid. Nederlanders zijn experts in logistiek en kunnen weg, spoor en maritiem combineren”, benadrukt Schmidt.

Steven Lak, hoofd van de Spoorgoederentafel, een groep Nederlandse bedrijven en beleidsmakers, zei dat de belangrijkste uitdaging is om mensen te laten handelen naar de plannen die iedereen heeft. “Mensen hebben de neiging om in hun eigen hokje te blijven, in plaats van samen te werken. Daarnaast is het een uitdaging om consensus te vinden als er zoveel mensen en partijen bij betrokken zijn. Maar soms heb je geen consensus nodig, je hebt gewoon een zetje nodig.”

Historische verandering

Naast de havens en de infrastructuur is er ook veel aandacht voor digitalisering. “Er is eindelijk een besluit genomen over het Digital Automatic Coupling-model dat in de EU zal worden gebruikt”, aldus Schmidt. “Toen deze trein stopte in Halle, waren we getuige van een demonstratie van dit model. Het is nu aan de sector om de nodige investeringen te doen, en dat moet zo snel mogelijk gebeuren. Hoe langer het duurt, hoe meer het kost. We moeten niet wachten om historische veranderingen door te voeren.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

1 reactie op “Wat er in de Connecting Europe Express is gezegd over spoorgoederenvervoer”

asierts|04.10.21|20:54

Kijk, DAT zijn de goede vragen ! Applaus voor Kristian Schmidt 👍

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.