Staking DB-Berlin-Hbf

Duitse treinmachinisten dreigen met nieuwe staking

De vakbond voor Duitse treinmachinisten GDL dreigt met een nieuwe staking als Deutsche Bahn niet snel met een beter bod komt in het slepende loonconflict. De afgelopen tijd hebben machinisten het werk meermaals stilgelegd met grote verstoringen op het Duitse spoor en bij internationale treinen tot gevolg.

GDL zegt dat Deutsche Bahn voor begin volgende week met een verbeterd voorstel moet komen, anders zal er maandag worden begonnen met voorbereidingen voor een nieuwe actie. De laatste staking bij het reizigersvervoer van vijf dagen liep dinsdagochtend ten einde. “We hebben Deutsche Bahn na onze laatste staking tijd om na te denken gegeven, maar het lijkt erop alsof de directie daar een beetje lang over doet”, zegt GDL-voorzitter Claus Weselsky.

Loonconflict

Naar verluidt werkt het spoorbedrijf nu aan een aanbod om het conflict met de machinisten te beëindigen. Deutsche Bahn zei tegen het Duitse persbureau DPA dat in het belang van de klanten er snel een oplossing moet komen.

De verwachting is dat de stakingsacties onder de treinmachinisten een nog grotere dreun zal uitdelen aan de financiële resultaten van het spoorbedrijf. Voor met name de goederentak van Deutsche Bahn lopen de verliezen al zes jaar op. Zusteruitgave Nieuwsblad Transport meldt dat de vervoersactiviteiten van DB Cargo staatsbedrijf DB de laatste zes jaar heeft opgezadeld met een verlies van rond de twee miljard euro. Een staking heeft een negatief effect op de positie van de vrachtvervoerder op de spoorgoederenmarkt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.