China-trein komt aan bij GVT in Tilburg

Nieuwe China-trein komt aan bij terminal GVT in Tilburg

De eerste trein uit het Chinese Nanjing is vrijdag aangekomen op de GVT-terminal in Tilburg. De trein werd feestelijk onthaald na een reis van ongeveer drie weken. Het is de start van een nieuwe, vaste route tussen China en Nederland.

Nanjing ligt in de Chinese provincie Jiangsu, in het deltagebied van de Yangtze-rivier aan de oostkust. Het was een van de eerste regio’s die bloktreinen begonnen te rijden naar Europa op de Nieuwe Zijderoute. Jiangsu onderhoudt nauwe banden met Noord-Brabant, maar tot nu toe verloopt het vrachtverkeer vooral over zee. Dit is de eerste spoorlijn van de Chinese provincie naar Nederland.

Bekijk hier de video van de aankomst van de trein in Tilburg:

Tilburg een nieuwkomer

Tilburg is geen nieuwkomer op de Nieuwe Zijderoute. Sinds 2016 heeft het een directe spoorlijn van en naar Chengdu. GVT heeft in Chengdu bovendien het Holland Pavilion neergezet, een plek waar Nederlandse bedrijven hun producten kunnen presenteren aan de Chinese markt. In Tilburg loopt de lijn door tot aan de Rotterdamse haven. Dit wordt dan ook de Chengdu-Tilburg-Rotterdam Express genoemd.

Noord-Brabant en Jiangsu zijn zusterprovincies. Ze werken samen op het gebied van technologische innovatie, biomedicine en smart logistics. In 2020 bedroeg de totale import en export tussen China en Nederland 91,7 miljard USD, waarvan Jiangsu ongeveer 20 procent bijdroeg.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.