Eerste directe goederentrein vanuit Najing op weg naar Tilburg

Nanjing Yaohua Gate Station
Bron: RailFreight.cn

Vanuit Najing in China is op 10 mei de eerste bloktreindienst gestart naar Tilburg. De reis begon vanaf Nanjing Yaohua Gate Station en zal naar verwachting over achttien tot twintig dagen aankomen op de spoorterminal van GVT in Tilburg. Een oostelijke bloktrein die terug zal reizen naar de Chinese provincie Jiangsu, waar Nanjing deel van uitmaakt, wordt op dit moment al samengesteld.

De trein vervoert verschillende lokale producten uit Nanjing, zoals medische apparatuur, nieuwe energie-accessoires, elektronische producten met een totale waarde van bijna 5,8 miljoen euro. Het is de eerste rechtstreekse spoorwegdienst is tussen de provincie Jiangsu en de Nederlandse provincie Noord-Brabant sinds ze 27 jaar geleden hun zusterband begonnen. De vorige verbinding liep voornamelijk via de Rotterdamse haven.

Jiangsu en Noord-Brabant

De provincie Jiangsu ligt in het deltagebied van de Yangtze-rivier met een uitgebreid netwerk van binnenvaart- en zeescheepvaarthavens en is een van de pioniersprovincies van China die bloktreinen op de Nieuwe Zijderoute exploiteert. Jiangsu heeft een hechte band met de regio Noord-Brabant in Nederland en ze werken samen op het gebied van technologische innovatie, biomedische geneeskunde en intelligente logistiek. Volgens de douanegegevens in 2020 bedroeg de totale import en export tussen China en Nederland 75,8 miljoen euro, waarvan Jiangsu ongeveer 20 procent bijdroeg.

Jiangsu International Rail Freight Express werd opgericht op 31 augustus 2020. Vanaf de start ondertekende GVT Group of Logistics uit Tilburg een Memorandum of Understanding (MoU) met het staatsbedrijf om nieuwe verbindingen tussen de twee regio’s te ontwikkelen.

“Naast het leveren van logistieke diensten met betrekking tot de China Europe Express, helpen we de klant ook het zoeken van het juiste vrachttype, waarmee vanuit Nederland evenwichtige ritten kunnen worden gerealiseerd realiseren”, legt algemeen directeur Roland Verbraak van GVT Logistics Group uit.

Vracht wordt gecontroleerd bij vertrek op Nanjing Yaohua Gate Station
Vracht wordt gecontroleerd bij vertrek.

Webinar

Naast de treindiensten Nanjing-Tilburg verwelkomt Nederland regelmatig rechtstreekse treinen vanuit China. Maar het goederenvervoer per spoor tussen de twee landen heeft nog veel meer pontentie. Het Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Chongqing, Holland International Distribution Council, Road2Holland Consortium en Railfreight.cn houden daarom op 20 mei een webinar over de railterminal en multimodale oplossingen tussen Nederland en China. Het webinar vindt digitaal plaats.

Het webinar maakt deel uit van de serie ‘The Netherlands Connects’. Om de leidende rol van Nederland op het gebied van internationale handel en logistiek beter in beeld te brengen, richten de webinars zich op verschillende onderwerpen:

  • 20 mei: Van railterminal naar multimodale oplossingen tussen Nederland en China
  • 17 juni: Beheer van de versketen van land tot tafel
  • 15 juli: Grensoverschrijdende e-commerce en pakketverzending
  • 19 augustus: Supply chain voor verse bloemen en een internationale bloemenhub
  • 16 september: Chemische energietransport en vervoer van gevaarlijke stoffen
  • 18 november: Hightech cargo transport en supply chain beveiliging

De reeks webinars wordt zowel in het Engels als in het Chinees aangeboden en wordt naar China gestreamd. Gratis registreren kan hier. Bezoek ook onze zusterwebsite RailFreight.cn voor meer nieuws over het goederenvervoer per spoor met betrekking tot China.

Auteur: Huilin Shi

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.