Rangeerterrein Kijfhoek, foto: ProRail

Hinder spoorgoederenvervoer door werkzaamheden aan Heuvel op Kijfhoek

Strukton werkt van zaterdag 1 mei tot en met dinsdag 11 mei in opdracht van ProRail aan het onderhoud van een van de twee hoofdrailremmen die deel uitmaken van het heuvelsysteem op goederenemplacement Kijfhoek. ProRail meldt dat in de periode dat deze werkzaamheden plaatsvinden maar 50 procent van de heuvelcapaciteit kan worden gebruikt.

Strukton Rail haalt de hoofdrailrem volledig uit elkaar, vervangt het frame en zet de constructie weer in elkaar. Daarna wordt de hoofdrailrem uitvoerig getest om ervoor te zorgen dat het systeem weer veilig in gebruik kan worden genomen. De hoofdrailrem is onderdeel van de heuvel die wordt gebruikt om met behulp van de zwaartekracht goederentreinen opnieuw te sorteren.

Hinder wagenladingvervoer

Doordat de heuvelcapaciteit met 50 procent afneemt heeft dit gevolgen voor het wagenladingvervoer van DB Cargo. DB Cargo treft een aantal maatregelen om opdrachtgevers in het wagenladingnetwerk ook in deze periode van dienst te kunnen zijn, waaronder het uitvoeren van sorteeractiviteiten elders. Ook staat er extra personeel paraat om wagens op de vertreksporen te plaatsen, zonder gebruik te maken van de rangeerheuvel. Desondanks kunnen er vertragingen ontstaan in het wagenladingvervoer van, naar en in Nederland.

Om de treinen op Kijfhoek te sorteren naar eindbestemming duwt een locomotief wagens over een heuvel. Via de heuvel worden alle wagens automatisch gesorteerd voor de juiste bestemming. Dit wordt ook wel ‘heuvelen’ genoemd. Via computergestuurde wissels komt elke wagen op het juiste spoor terecht. De railremmen die ook automatisch worden aangestuurd zorgen ervoor dat de wagens op het juiste punt tot stilstand komen.

Lees ook:

‘Storing Kijfhoek veroorzaakt door ontbrekend onderdeel na montage hoofdrailrem’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.