Een containerschip in de Rotterdamse haven, foto: Danny Cornelisse

Goederenoverslag haven Rotterdam in eerste kwartaal met 3 procent toegenomen

Het volume van goederenoverslag in de haven van Rotterdam is in het eerste kwartaal van dit jaar met 3 procent toegenomen tot 115,8 miljoen ton. Volgens Havenbedrijf Rotterdam is dit “een volgende stap in het herstel na de daling van de overslag in 2020 als gevolg van de Covid-19 pandemie”.

De hoogste toename in het volume was te zien in de overslag van biomassa (+36,7 procent), kolen (+25,2 procent) en minerale olieproducten (+19,7 procent). Ook werden er fors meer containers afgehandeld (+ 4,5 procent). Dalingen waren er te zien in de overslag van LNG (-26,8 procent), agribulk (-8,6 procent) en overig nat massagoed (-2,8 procent).

Overslag

De overslag van biomassa nam toe als gevolg van sterk opgevoerde bijstook in de eenheid 9 van de Amercentrale. Binnen het segment kolen was sprake van een sterke vraag naar energiekolen als gevolg van de koude winter. Een toenemende vraag naar cokeskolen had een positief effect op de kolenoverslag.

De stukgoedoverslag nam toe door groeiende vraag naar non-ferro en staal. De overslag van olieproducten groeide vooral door meer af- en aanvoer van stookolie en gasolie/diesel. Het laden van twee mammoettankers (VLCC) met stookolie voor transport naar Singapore zorgde voor meer overslag.

Bij containers steeg het aantal TEU (standaardmaat) met 4,5 procent. In deze standaardmaat gemeten, groeide het volume als gevolg van de sterke vraag naar consumentengoederen. Dat de overslag gemeten in tonnen licht daalde (-0,7 procent), kan volgens Havenbedrijf Rotterdam worden verklaard door een stijging van het aantal lege containers en een gemiddeld lager gewicht per container.

Volumedaling LNG

De volumedaling bij LNG werd veroorzaakt door geringere importen. Hogere prijzen in Azië zorgden ervoor dat transport naar die markt aantrok. De daling bij agribulk kan worden toegeschreven aan ruime voorraden. Binnen het segment overig nat massagoed groeide de overslag van biobrandstoffen licht. De overslag van plantaardig massagoed en chemie gaven daarentegen dalingen te zien.

De RoRo overslag (+3,4 procent) lag in het eerste kwartaal op een normaal niveau. Het Havenbedrijf noemt dat opmerkelijk vanwege de post-Brexit situatie waarin douaneformaliteiten sinds 1 januari gelden.

Algemeen directeur Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam: “Het toegenomen overslagvolume in het eerste kwartaal geeft over het geheel genomen een positief beeld. Voor ondernemingen in handel en logistiek blijven het evenwel turbulente tijden. De meest actuele uitdaging is de logistieke afhandeling na de Suez-stremming. Havenbedrijf Rotterdam zet daarbij alles op alles om zijn klanten bij te staan, bijvoorbeeld met een real-time overzicht van aankomsttijden op alle deepsea-terminals.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.