Niet-kraanbare trailers VEGA-VTG

Niet-kraanbare trailers ook per spoor vanuit Rotterdamse haven

Niet-kraanbare trailers kunnen voortaan ook per spoor vervoerd worden vanuit de haven van Rotterdam. De C.RO Ports-terminal in de Botlek krijgt als eerste in Rotterdam de beschikking over ‘VEGA-VTG platen’. Met deze, op uit de kluiten gewassen brancards lijkende, platforms is het mogelijk om ook niet-kraanbare trailers per rail te vervoeren. “Het maakt de spoormarkt weer wat groter.”

De VEGA-VTG’s zijn van oorsprong een Oostenrijkse vinding van het gelijknamige bedrijf. “Het is eigenlijk een heel simpele constructie”, legt Thom Derks uit. Hij treedt op als agent voor de Benelux voor dit product. “Maar wel heel effectief. De trailer rijd je op het platform, waarna deze, dankzij de vier ‘oren’ aan de VEGA-VTG plaat, op dezelfde manier als bij een huckepack aan boord van de treinwagon geladen kan worden.”

In Nederland was GVT de eerste partij die van deze innovatie gebruikmaakte. Sinds halverwege vorig jaar zet het bedrijf met succes zestien eenheden in vanaf Tilburg.

Bekijk hier de videoreportage die eerder hierover te zien was in SpoorProTV:

Trailers

Rotterdam wordt de tweede logistieke hotspot van waar af de VEGA-VTG’s ingezet gaan worden. Vooralsnog gaat het om vijf stuks die drie keer per week op het door Retrack gereden traject tussen het Verenigd Koninkrijk en het Poolse Rzepin beschikbaar zijn.

Naast de C.RO-terminal, is de kans groot dat de platforms ook beschikbaar komen op het Rail Service Center Rotterdam. Derks: “Daar gaat het dan ook om tanktrailers. Want daar is de VEGA-VTG methodiek eveneens geschikt voor.” De vierde plek in Nederland waar de innovatie ingezet gaat worden, is hoogstwaarschijnlijk Venlo, waar de Cabooter Group ze in de loop van dit voorjaar in gebruik wil nemen.

Verdubbeling capaciteit

Derks: “Ik verwacht echter snel een verdubbeling van de capaciteit, want interesse uit de markt is er zeker. Dankzij dit platform wordt het spoor ineens een optie voor partijen die daar normaliter geen gebruik van kunnen maken. Het gaat dan om normale trailers die vroeger niet geschikt waren om per kraan op het spoor gezet te worden, maar er zijn ook al aanvragen van glastrailers voor Van Huët Glass Logistics. Het mooie is vanzelfsprekend dat het huidige materieel niet vervangen hoeft te worden.”

Matthijs van Doorn, manager Logistics van het Havenbedrijf Rotterdam, noemt de niet-kraanbare trailer een “mooi voorbeeld van een op het oog eenvoudige innovatie met een grote impact”. “Naar verluidt is 80 procent van de trailers niet kraanbaar en met deze oplossing wordt de deur naar transport per spoor voor die trailers opengezet. Hiermee zetten we extra stappen om de duurzaamheidsdoelstellingen door middel van de modal shift richting spoorgoederenvervoer verder vorm te geven.”

Lees ook:

GVT mikt met nieuw platform voor trailers op dagelijks vertrek naar Polen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.