Goederentreinen van DB Cargo

DB Cargo lanceert directe verbinding tussen Rotterdam en Zuid-Duitsland

Spoorgoederenvervoerder DB Cargo start medio december van dit jaar met een rechtstreekse spoorgoederenverbinding tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen en Zuid-Duitse steden als Ludwigshafen/Mannheim, Nürnberg en München. Vanaf 2021 moet het volume op deze verbindingen groeien met zo’n honderdduizend containers per jaar.

“Wij bouwen voor onze klanten in Antwerpen en Rotterdam aan een systeem dat al jarenlang succesvol werkt met ons netwerk in andere havens, zoals Hamburg. Alleen met deze nieuwe bestemmingen vanuit de westelijke havens verlichten we de druk op het milieu en de wegen met 70.000 vrachtwagens per jaar“, aldus DB Cargo-directeur Sigrid Nikutta.

Havenbedrijf Rotterdam

Hiermee gaat volgens DB Cargo een lang gekoesterde wens van het Havenbedrijf Rotterdam in vervulling. Vanaf medio december 2020 gaan er vijf dagen per week vier treinen per dag rijden met de bestemmingen: Ludwigshafen/Mannheim, Nürnberg, München/Burghausen en Wolfurt.

De goederenvervoerder gaat goederenemplacement Kijfhoek gebruiken om van de losse wagens complete treinen samen te stellen. Dit betekent groei van het aantal wagens dat op het sorteerstation zal worden behandeld. Dit draagt volgens DB Cargo direct bij aan het maatschappelijk rendement van de investeringen die ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hier de komende jaren doet.

DB Cargo Rotterdam-Zuid Duitsland

Betuweroute

De treinen maken vervolgens gebruik van de Betuweroute om in Duitsland te komen. Voor de nieuwe verbindingen zet DB Cargo onder meer platte containerwagens in die geschikt zijn voor allerlei soorten lading, maar ook goederenwagons en tankwagens.

De haven van Antwerpen en Rotterdam verwerken jaarlijks 27 miljoen containers. Toch wordt tot nu toe slechts acht tot elf procent van de goederen per trein van en naar de westelijke havens vervoerd. In Hamburg vindt maar liefst vijftig procent van de verplaatsingen per trein plaats.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.