blusoefening Waalhaven-Zuid, foto: ProRail

ProRail: problemen Waalhaven Zuid pas in 2021 definitief opgelost

Een definitieve oplossing voor de brandveiligheid op het Rotterdamse rangeeremplacement Waalhaven Zuid is voorlopig nog niet in zicht. Spoorbeheerder ProRail heeft na verschillende mislukte tests besloten om terug te keren naar de tekentafel voor een adequate oplossing voor de blusvoorziening. Begin 2021 moet deze in gebruik worden genomen.

Dit betekent wel dat er tot die tijd niet met wagons met gevaarlijke stoffen mag worden gerangeerd op Waalhaven-Zuid. De bestaande noodprocedures blijven zeker tot begin volgend jaar van kracht, stelt ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg in Nieuwsblad Transport. Lees hier het hele bericht.

Uitwijken

Dit houdt in dat goederentreinen met gevaarlijke stoffen voorlopig nog moeten uitwijken naar Kijfhoek en andere emplacementen in het havengebied. Spoorgoederenvervoerders mogen al sinds september vorig jaar niet meer met wagons met gevaarlijke stoffen op het terrein vanwege problemen met de blusvoorziening.

Op emplacement Waalhaven Zuid bleek toen bij een inspectie onvoldoende bluswater beschikbaar te zijn om een eventuele brand in of rondom wagons te blussen. Ook reikte het water niet ver genoeg bij brandbestrijding en duurde het te lang voor de brandweer kon gaan blussen. Daardoor zouden brandweerlieden en incidentenbestrijders van ProRail te dicht bij een eventuele vuurhaard moeten werken. Een tijdelijk systeem moest uitkomst bieden, maar tot op heden is dat niet gelukt.

Lees ook: Blusleiding gescheurd op Emplacement Waalhaven

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.