Rangeerterrein Kijfhoek, foto: ProRail / Freek van Arkel

Storing infrastructuur rangeerterrein Kijfhoek, beperkingen tot 1 april

Rangeerterrein Kijfhoek, foto: ProRail / Freek van Arkel

Op rangeerterrein Kijfhoek is donderdagmiddag rond 15.00 uur een storing ontstaan, waar het wagenladingvervoer op dit moment hinder van ondervindt. Dat meldt spoorgoederenvervoerder DB Cargo vrijdag. ProRail verwacht dat het sorteren van wagens pas vanaf woensdag 1 april zonder beperkingen kan worden hervat.

Het herstel van het defect, wat de capaciteit om wagens te sorteren beperkt, zal naar verwachting geruime tijd in beslag nemen. DB Cargo stelt in het weekend extra personeel beschikbaar om te voorkomen dat achterstanden verder oplopen.

Heuvelsysteem

Het heuvelsysteem op Kijfhoek is uniek in Nederland. Op het aankomstspoor worden treinen opgesteld en wagens losgekoppeld. Een locomotief duwt vervolgens de ontkoppelde wagens over een heuvel. Zodra de eerste wagen over de heuvel is, rolt die vanzelf naar beneden. Via computergestuurde wissels komt elke wagen op het goede spoor terecht. Remmen in de rails zorgen ervoor dat de wagens op het juiste punt tot stilstand komen.

Het heuvelsysteem op Kijfhoek is eind jaren negentig in gebruik genomen en daarom redelijk verouderd. In 2017 is er gestart met de vervanging van een aantal sporen en wissels. Van 2021 tot 2023 wordt het heuvelsysteem en het aantal sporen en wissels vernieuwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.