Rangeerterrein Kijfhoek Zwijndrecht

ACM legt ProRail boete op vanwege late bekendmaking tarief Kijfhoek

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) legt ProRail een boete op van 25.000 euro vanwege het niet op tijd communiceren van het tarief voor het gebruik van het rangeerheuvelsysteem Kijfhoek. Doordat spoorvervoerders langer in onzekerheid verkeerden over het tarief voor de rangeerheuvel werden zij volgens ACM gehinderd in hun bedrijfsvoering. Vandaar dat de marktautoriteit de spoorbeheerder een boete oplegt.

Volgens de ACM had de spoorbeheerder tijdig informatie over de tarieven moeten opnemen in de Netverklaring 2020. ProRail beheert het rangeerterrein Kijfhoek, inclusief de rangeerheuvel die hiervan onderdeel is. Deze heuvel wordt gebruikt voor het naar bestemming sorteren van goederenwagons die op het rangeerterrein arriveren.

ProRail verleent de toegang tot de rangeerheuvel en de diensten op het rangeerterrein. Tot nu toe werden de kosten van het ‘heuvelen’ niet in rekening gebracht. De spoorbeheerder wil stapsgewijs een heuveltarief invoeren en was daarover in gesprek met vervoerders.

Netverklaring

De netverklaring moet volgens de ACM alle informatie bevatten die spoorwegondernemingen nodig hebben om gebruik te kunnen maken van het recht op toegang tot het spoor. “Zij hebben volledige en juiste informatie nodig om de juiste keuzes te kunnen maken”, aldus de marktautoriteit.

De ACM geeft met de boete aan ProRail naar eigen zeggen “het signaal dat een dergelijke overtreding niet meer mag voorkomen”. Aan de andere kant heeft de ACM “meegewogen dat ProRail al haar andere tarieven wel tijdig had gepubliceerd”. De marktautoriteit geeft wel aan dat ProRail het tarief heeft gepubliceerd “voordat de capaciteit voor de rangeerheuvel op Kijfhoek werd verdeeld en het tarief in werking trad”.

Kijfhoek is het enige rangeerterrein in Nederland dat beschikt over een geautomatiseerd wagensorteersysteem. De Spoorwegwet schrijft onder andere voor dat ProRail ervoor moet zorgen dat spoorvervoerders toegang krijgen tot rangeerterreinen. De ACM ziet toe op de juiste uitvoering van de Spoorwegwet.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.