ProRail blaast bluswaterproef Waalhaven-Zuid af

Als tijdelijke oplossing testte ProRail afgelopen vrijdag 1 november op emplacement Waalhaven-Zuid een bluswatersysteem voor goederenwagons met gevaarlijke stoffen. De proef moest voortijdig worden afgebroken omdat de koppeling van een van de blusslangen losschoot.

Aan de aanleg van het tijdelijke bluswatersysteem werd bijna drie weken gewerkt. De constructie bestaat uit een drie kilometer lange brandslang naar een waterbassin in de buurt van het emplacement. De slang bestaat uit meerdere delen die aan elkaar gekoppeld zijn. Tijdens de test schoot een van de koppelingen los. Hierdoor heeft ProRail de proef voortijdig moeten afblazen. “De komende dagen wordt de oorzaak onderzocht van het losschieten van de koppeling en welke maatregelen we moeten nemen om dat voortaan te voorkomen”, meldt ProRail in een persbericht. Wanneer er opnieuw getest kan worden of wanneer het rangeren hervat kan worden is nog niet bekend.

Goederenvervoer stil

Het rangeren van goederentreinen met gevaarlijke stoffen op Waalhaven-Zuid werd in september stilgelegd. Tijdens een oefening bleek dat er te weinig bluswater was, dat het water niet ver genoeg reikte bij brandbestrijding en dat het te lang duurde voor de brandweer kon gaan blussen. Hierdoor zouden brandweerlieden en incidentenbestrijders van ProRail te dicht bij een eventuele vuurhaard moeten komen om deze te blussen. Naast een tijdelijke oplossing, zegt ProRail ook te werken aan een permanente oplossing om de bluscapaciteit te verbeteren. Hiervoor wil de spoorbeheerder waterputten slaan, maar die werkzaamheden zijn naar verwachting pas begin volgend jaar klaar.

Vanuit de spoorgoederenvervoerders is er veel ergernis over het stilleggen van de activiteiten met gevaarlijke stoffen op Waalhaven-Zuid. Inmiddels kan er al bijna twee maanden niet gerangeerd worden met deze treinen. De rangeeractiviteiten zijn grotendeels verplaatst naar emplacement Kijfhoek, maar dit vergt wel extra mankracht en langere doorlooptijden. Zo duurt wisselen van de locomotieven een uur in Waalhaven, maar neemt dit proces volgens de vervoerders op Kijfhoek enkele uren in beslag.

Cruciaal

Waalhaven-Zuid is een cruciaal rangeergebied voor het vervoer van containers, tankcontainers, trailers en wissellaadbakken die de haven in- en uitgaan en verder reizen naar bestemmingen zoals Venlo, Tilburg, Coevorden en Duisburg, maar ook verder naar Poznan, Milaan, Wenen, Boedapest en China.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.