Goederentrein, gevaarlijke stoffen

Voorlopige oplossing voor bluswatervoorziening Waalhaven Zuid

ProRail is deze week begonnen met het aanleggen van een tijdelijke bluswatervoorziening voor het Rotterdamse spoorgoederenterrein Waalhaven Zuid. De spoorbeheerder verwacht dat vervoerders over enkele weken weer met gevaarlijke stoffen kunnen rangeren op Waalhaven Zuid.

Er is nu een tijdelijke pijpleiding naar een waterbassin in de buurt van het emplacement gelegd. Deze tijdelijke oplossing wordt eerst nog getest in het bijzijn van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en omgevingsdienst DCMR.

Te weinig bluswater

Tijdens een test op vrijdag 13 september bleek dat er te weinig bluswater was, dat het water niet ver genoeg reikte bij brandbestrijding en dat het te lang duurde voor onze Incidentenbestrijders konden gaan blussen. Daardoor zouden brandweerlieden en incidentenbestrijders van ProRail te dicht bij een eventuele vuurhaard moeten komen om deze te blussen.

ProRail werkt op dit moment aan een permanente oplossing om de bluscapaciteit te verbeteren. Daarvoor worden waterputten geslagen die begin 2020 klaar zijn. De spoorbeheerder geeft aan hard te werken aan de tijdelijke en de permanente oplossing, zodat de klanten weer in staat zijn om te rangeren met gevaarlijke stoffen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.