De goederenspoorlijn Betuweroute, foto: ProRail

Minister steekt 40 miljoen euro in modal shift en digitalisering goederenvervoer

De overheid wil de komende vijf jaar 40 miljoen investeren om het transport van goederen meer over water, spoor of door buisleidingen te laten gaan in plaats van over de weg. Dat staat in de Goederenvervoeragenda die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Het bedrag komt bovenop de subsidieregeling van 70 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om spoorgoederenvervoerders te steunen. Die regeling werd deze week goedgekeurd door de Europese Commissie.

In de Goederenvervoeragenda staan afspraken die de minister maakte met de in de Topsector Logistiek en Logistieke Alliantie verenigde bedrijven uit de transportbranche over efficiënter en schoner goederenvervoer. Naast de verplaatsing van weg naar water en spoor, bestaan de afspraken ook uit meer digitalisering waarmee het transport straks slimmer en efficiënter van A naar B gaat. Welk deel van het bedrag naar het spoor gaat is niet bekend.

Een van de doelstellingen in de agenda is een toename van het goederenvervoer per spoor van 42 miljoen ton nu naar 54-61 miljoen ton in 2025. Tot 2030 moet er 5 miljoen ton en 0,7 TEU aan goederen van de weg naar het spoor en water gaan.

Goederencorridors

Van Nieuwenhuizen: “Als er meer containers en bulkgoederen via de binnenvaart en goederentreinen worden vervoerd, komt er meer ruimte op onze wegen. Een gemiddeld binnenvaartschip kan wel 150 vrachtwagens van de weg halen. Ook gaat de sector vol inzetten op het digitaliseren van de vervoersbewegingen. Zo kunnen ritten slimmer worden ingepland op tijden dat het minder druk is op de weg.”

Om deze modal shift te stimuleren wordt gebruikgemaakt van goederencorridors. Binnen deze corridors kunnen verschillende transportstromen op een efficiënte manier aan elkaar worden gekoppeld, vrachten worden gecombineerd en capaciteit beter worden benut.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister steekt 40 miljoen euro in modal shift en digitalisering goederenvervoer | SpoorPro.nl
De goederenspoorlijn Betuweroute, foto: ProRail

Minister steekt 40 miljoen euro in modal shift en digitalisering goederenvervoer

De overheid wil de komende vijf jaar 40 miljoen investeren om het transport van goederen meer over water, spoor of door buisleidingen te laten gaan in plaats van over de weg. Dat staat in de Goederenvervoeragenda die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Het bedrag komt bovenop de subsidieregeling van 70 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om spoorgoederenvervoerders te steunen. Die regeling werd deze week goedgekeurd door de Europese Commissie.

In de Goederenvervoeragenda staan afspraken die de minister maakte met de in de Topsector Logistiek en Logistieke Alliantie verenigde bedrijven uit de transportbranche over efficiënter en schoner goederenvervoer. Naast de verplaatsing van weg naar water en spoor, bestaan de afspraken ook uit meer digitalisering waarmee het transport straks slimmer en efficiënter van A naar B gaat. Welk deel van het bedrag naar het spoor gaat is niet bekend.

Een van de doelstellingen in de agenda is een toename van het goederenvervoer per spoor van 42 miljoen ton nu naar 54-61 miljoen ton in 2025. Tot 2030 moet er 5 miljoen ton en 0,7 TEU aan goederen van de weg naar het spoor en water gaan.

Goederencorridors

Van Nieuwenhuizen: “Als er meer containers en bulkgoederen via de binnenvaart en goederentreinen worden vervoerd, komt er meer ruimte op onze wegen. Een gemiddeld binnenvaartschip kan wel 150 vrachtwagens van de weg halen. Ook gaat de sector vol inzetten op het digitaliseren van de vervoersbewegingen. Zo kunnen ritten slimmer worden ingepland op tijden dat het minder druk is op de weg.”

Om deze modal shift te stimuleren wordt gebruikgemaakt van goederencorridors. Binnen deze corridors kunnen verschillende transportstromen op een efficiënte manier aan elkaar worden gekoppeld, vrachten worden gecombineerd en capaciteit beter worden benut.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.