Inspectie van een trein door Inspectie Leefomgeving en Transport

ILT krijgt 15 miljoen euro extra voor handhaving en toezicht

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt de komende jaren jaarlijks tot 15 miljoen euro extra uit voor voor handhaving en toezicht door de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT). Het geld wordt geïnvesteerd in extra inspecteurs en nieuwe kennis en technologie.

De inspectie krijgt er in stapjes extra geld bij: 10 miljoen euro in 2019, 12 miljoen in 2020 en vanaf 2020 15 miljoen ieder jaar. Dit is een verhoging van bijna 10 procent ten opzichte van de huidige begroting.

Risicogerichte aanpak

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De inspectie voert een groot aantal wettelijke taken uit. De toezichthouder heeft een risicogerichte aanpak en zet geld en mensen in waar de risico’s voor de samenleving het grootst zijn en waar optreden het meeste effect heeft. Het extra geld dat de ILT krijgt, wordt met name hiervoor ingezet. Het gaat onder meer om uitbreiding van de capaciteit van de ILT met meer dan honderd handhavers, toezichthouders en bijzondere opsporingsambtenaren.

De risicogerichte aanpak gebeurt momenteel in zo’n tien programma’s waar de ILT ook nieuwe manieren van inspecteren toepast, zoals het gebruik van (big) data. Een van de programma’s richt bijvoorbeeld op de handhaving de rij- en rusttijden van chauffeurs en overbelading van vrachtwagens (‘Slim en veilig goederenvervoer over de weg’). Een ander programma (‘Schoon schip’) richt zich op de uitstoot van schepen. In dit programma zet de ILT onder meer drones in om de zwaveluitstoot van schepen te controleren.

Extra budget

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft zich mede op verzoek van de Tweede Kamer hard gemaakt voor extra budget voor de ILT. “Met het extra geld kan de inspectie het aantal handhavers flink uitbreiden. Ook kan de inspectie hiermee extra kennis in huis halen en met nieuwe technieken de controle verbeteren. Dit is nodig voor een goede handhaving van de regels die we hebben om mens en milieu goed te beschermen.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ILT krijgt 15 miljoen euro extra voor handhaving en toezicht | SpoorPro.nl
Inspectie van een trein door Inspectie Leefomgeving en Transport

ILT krijgt 15 miljoen euro extra voor handhaving en toezicht

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt de komende jaren jaarlijks tot 15 miljoen euro extra uit voor voor handhaving en toezicht door de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT). Het geld wordt geïnvesteerd in extra inspecteurs en nieuwe kennis en technologie.

De inspectie krijgt er in stapjes extra geld bij: 10 miljoen euro in 2019, 12 miljoen in 2020 en vanaf 2020 15 miljoen ieder jaar. Dit is een verhoging van bijna 10 procent ten opzichte van de huidige begroting.

Risicogerichte aanpak

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De inspectie voert een groot aantal wettelijke taken uit. De toezichthouder heeft een risicogerichte aanpak en zet geld en mensen in waar de risico’s voor de samenleving het grootst zijn en waar optreden het meeste effect heeft. Het extra geld dat de ILT krijgt, wordt met name hiervoor ingezet. Het gaat onder meer om uitbreiding van de capaciteit van de ILT met meer dan honderd handhavers, toezichthouders en bijzondere opsporingsambtenaren.

De risicogerichte aanpak gebeurt momenteel in zo’n tien programma’s waar de ILT ook nieuwe manieren van inspecteren toepast, zoals het gebruik van (big) data. Een van de programma’s richt bijvoorbeeld op de handhaving de rij- en rusttijden van chauffeurs en overbelading van vrachtwagens (‘Slim en veilig goederenvervoer over de weg’). Een ander programma (‘Schoon schip’) richt zich op de uitstoot van schepen. In dit programma zet de ILT onder meer drones in om de zwaveluitstoot van schepen te controleren.

Extra budget

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft zich mede op verzoek van de Tweede Kamer hard gemaakt voor extra budget voor de ILT. “Met het extra geld kan de inspectie het aantal handhavers flink uitbreiden. Ook kan de inspectie hiermee extra kennis in huis halen en met nieuwe technieken de controle verbeteren. Dit is nodig voor een goede handhaving van de regels die we hebben om mens en milieu goed te beschermen.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.