IJzeren Rijn Budel Weert Hamont goederenvervoer Foto: Hollandse Hoogte.

Duitsland wil voortrekker zijn in heractivering IJzeren Rijn

Nederland, IJzeren Rijn, 11 juli 2017 Dood spoor over verdwenen roemruchte spoorlijnen, de ijzeren rijn. De IJzeren Rijn gaat slechts enkele kilometers door het Brabantse land. In 1953 stopte de dienstregeling en werd het stil bij station Budel-Schoot. De spoorlijn gaat vervolgens in een rechte lijn richting Budel-Schoot, door een uitgestrekt natuurgebied van bos, heide en zandverstuivingen. Foto: Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte

Duitsland is bereid om op verzoek van België een voortrekkersrol op zich te nemen in het overleg over het 3RX-tracé van de IJzeren Rijn. Dit werd bevestigd tijdens een overleg tussen Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en verkeersminister Hendrik Wüst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Vlaanderen doet al jarenlang pogingen om het dossier voor de heractivering van de historische spoorverbinding tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied, de zogenaamde IJzeren Rijn, uit het slop te trekken. Weyts liet de verschillende opties met elkaar vergelijken in een studie die ondersteund werd door de vijf betrokken overheden (Vlaanderen, België, Nederland, Duitsland, Noordrijn-Westfalen).

Volgens die studie kan het Rhein-Ruhr-Rail Connection (3RX)-tracé de beste resultaten boeken. 3RX loopt van Antwerpen via Mol en Hamont naar Roermond, maar buigt dan van het historische tracé af richting Venlo en uiteindelijk naar het Duitse Viersen. Uit het studiewerk blijkt dat dit tracé dezelfde baten belooft als het historisch tracé van de IJzeren Rijn, maar tegen de helft van de kosten.

Voorstel

Duitsland gaat nu een voorstel voor het verdere verloop uitwerken. “Het is de eerste keer dat de Duitsers een trekkersrol op zich nemen”, zegt Weyts. “De discussie over de 3RX verloopt nu onder een nieuw en hoopgevend gesternte.” Concreet zal de Duitse federale regering de leiding nemen over het drie landen-overleg tussen Duitsland (met Noordrijn-Westfalen) België (met Vlaanderen) en Nederland. De Duitsers gaan een voorstel over het verdere verloop uitwerken.

“We mikken samen met de Duitsers op Europese financiering door opname van de 3RX in het Europees kernnetwerk”, aldus Weyts. “Een extra spoorverbinding met het Ruhrgebied betekent minder vrachtwagens op onder meer de E17, de E19, de E313 en de E314.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.