ÖBB verliest terrein aan particuliere spoorgoederenvervoerders

Op het Oostenrijkse spoor verliest staatsspoormaatschappij ÖBB steeds meer terrein aan private vervoerders. Het aandeel van de ‘Privatbahnen’ in personen- en goederenvervoer nam vorig jaar toe tot ruim 30 procent.

Het marktaandeel van particuliere spoorbedrijven in Oostenrijk neemt al jaren met gemiddeld ongeveer 2 procent per jaar toe. Er zijn nu 63 concurrenten van ÖBB actief, deels in het goederenvervoer. Dat blijkt uit het jaarbericht van Schienen Control, de Oostenrijkse ‘Prorail’.

Spoorvervoer in de lift

Vorig jaar trok het Hongaarse EVU Magyar zich terug van het Oostenrijkse spoor. Daarvoor in de plaats kwam echter EVU CD Cargo uit Tsjechië. Het spoorvervoer zat vorig jaar in de lift in het Alpenland. Het groeide met vier miljoen ton tot 119 miljoen. De vervoersprestatie in tonkilometers nam toe van 22,8 tot 23,4 miljard.

Auteur: Folkert Nicolai

Folkert Nicolai is redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.