Rangeerterrein Kijfhoek, foto: ProRail

ProRail stelt manager aan voor veiligheid op Kijfhoek

ProRail heeft maandag Ivo de Graaf benoemd als manager veilige bedrijfsvoering goederenemplacement Kijfhoek. Tot zijn verantwoordelijkheden behoren ook het uitvoeren maatregelen op de korte termijn, het opstellen en uitvoeren van een structureel verbeterplan en het herstellen van de goede vertrouwensrelatie met partners en de omgeving.

Met de benoeming van Ivo de Graaf komt een ervaren manager op Kijfhoek werken met veel ervaring in de spoorsector. De Graaf was als manager onderhoud en operatie bij ProRail eerder verantwoordelijk voor de prestaties en de veiligheid van het spoor tussen Amsterdam, Almere, Utrecht en Amersfoort.

Aanrijdingen

Het groot onderhoud op Kijfhoek werd op 19 juli stilgelegd, na aanrijdingen in juni en juli. Het werk dat nog wel aan het spoor wordt gedaan, zoals controles en herstel van storingen, staat onder verscherpt toezicht van ILT.

Op vrijdag 15 juni ontspoorde een platte kar toen er tijdens het heuvelen een ketelwagon tegenaan rolde. In de ketel zat de brandbare stof styreen, de grondstof voor piepschuim, maar de wagon raakte niet beschadigd. Na onderzoek bleek dat de treindienstleider van ProRail en een werkplekbeveiliger van Strukton Rail fouten hadden gemaakt. Ze weken af van gebruikelijke procedures.

Maatregelen

ILT concludeerde na de incidenten dat de problemen op Kijfhoek structureel zijn, omdat er vaker is afgeweken van de veiligheidsprocedures. ProRail en Strukton Rail werken gezamenlijk aan maatregelen om de veiligheid op het rangeerterrein te verbeteren. Een van de maatregelen is het aanstellen van Ivo de Graaf als manager veilige bedrijfsvoering.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.