Rangeerterrein Kijfhoek, foto: ProRail

Gemeente Zwijndrecht: hervatten heuvelproces Kijkhoek onacceptabel

De gemeente Zwijndrecht vindt het onacceptabel dat ProRail donderdag zonder akkoord van de gemeente het heuvelproces op Kijfhoek heeft hervat na een reeks incidenten op het rangeerterrein. Ook dringt de gemeente erop aan dat ProRail het verouderde computersysteem voor het heuvelen zo snel mogelijk vervangt om menselijke fouten zoveel mogelijk uit te sluiten.

De spoorbeheerder legde woensdagavond het heuvelproces en onderhoudswerkzaamheden stil, om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Donderdag werd het heuvelproces weer opgestart.

In de afgelopen maanden werd er vier keer melding gedaan van een incident, waarbij de veiligheid van spoormedewerkers in het geding was. Op vrijdag 15 juni rolde een wagon met gevaarlijke stoffen tijdens het heuvelen tegen een platte kar aan, die vervolgens ontspoorde. Na onderzoek bleek dat twee spoormedewerkers veiligheidsprocedures niet hadden gevolgd. In de weken daarna ging het nog een paar keer fout. In één van deze gevallen ging een werktrein uit zichzelf rijden. Medewerkers van een aannemer konden net op tijd aan de kant springen.

Overleg

Donderdag was er intensief overleg tussen ProRail, omgevingsdienst, veiligheidsregio, Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT) en de gemeente Zwijndrecht. ProRail meldt op zijn website naar aanleiding van dit gesprek in samenspraak met de andere partijen te hebben besloten om het heuvelproces weer op te starten.

Maar volgens burgemeester Dominic Schrijer van de gemeente Zwijndrecht is dat niet het geval. “De gemeente is positief over de constructieve manier waarop met elkaar naar oplossingen is gekeken. Wel vinden wij dat ProRail zorgvuldiger moet communiceren, zodat wij erop kunnen vertrouwen dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. De veiligheid van onze inwoners hoort voorop te staan.”

Volgens de gemeente hebben de maatregelen die ProRail treft betrekking op extra controles tijdens het heuvelproces. De gemeente vindt echter dat ProRail het verouderde computersysteem voor het heuvelen zo snel mogelijk moet aanpakken om menselijke fouten zoveel mogelijk uit te sluiten. ProRail heeft inmiddels al toegezegd dit op te pakken.

Veiligheidscultuur

De gemeente, ProRail en betrokken partijen voeren de komende weken verder overleg over de voorwaarden waaronder ook het groot onderhoud weer opgepakt kan worden. ProRail gaat verder een grootschalig onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar onder andere de veiligheidscultuur op het emplacement. Daarbij worden gemeente, omgevingsdienst, veiligheidsregio en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) betrokken.

De gemeente Zwijndrecht vergadert volgende week woensdag over de situatie op Kijfhoek.

Lees ook:

Treindienstleider en werkplekbeveiliger maakten fouten bij ongeluk Kijfhoek

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “Gemeente Zwijndrecht: hervatten heuvelproces Kijkhoek onacceptabel”

Henk Angenent|20.07.18|19:44

O, o, wat een hysterie weer. Gaat Schrijer ook het vrachtverkeer over de weg eens controleren. Er zijn 5000 incidenten per jaar met vrachtwagens die omvallen, botsen, door de middenberm knallen of klapbanden hebben. Ook op de A16 die dwars door Zwijndrecht loopt. Horen we daar ooit wat over? Schijnheilige…

John rdam|25.07.18|17:50

En ondertussen varen er over de Oude Maas vrachtschepen meet onbekende lading die op geen enkele manier gecontroleerd, beheerst, bijgestuurd of bij onregelmatigheden automatisch afgeremd worden.
Inderdaad: een schijnheilige politicus die op de makkelijkste manier probeert te laten zien wat voor een bezorgde burgervader hij is.

Ton van der Leij|26.07.18|12:20

bij de aanleg van de Kijfhoek en bij de opening in 1980 was de gemeente Zwijndrecht nog niet in beeld maar de uitbreiding van woongebied richting Kijfhoek (expansiedrang)heeft van die tijd altijd al voor zorgen gezorgd maar dit ligt niet bij Prorail en/of diens voorgangers maar bij degene die daar bewoners laat wonen.
Wel de lusten maar niet de lasten daar lijkt het in vele gevallen op.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.