Passerende goederentrein station Breda

DB Cargo test eind augustus goederentrein van 740 meter

Foto: Marieke

DB Cargo gaat eind augustus samen met spoorbeheerder ProRail testritten uitvoeren met goederentreinen van 740 meter. De proeven vinden plaats tussen Sloe en Dillingen op de Brabantroute.

Goederentreinen hebben op dit moment een gemiddelde lengte van 650 meter. Door meer wagons tegelijk te koppelen, kunnen vervoerders beter concurreren met het wegvervoer. De proef is een van de afspraken die is opgenomen in het maatregelenpakket spoorgoederenvervoer dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met de spoorsector is overeengekomen.

Testritten

De verkeersleiding van ProRail bereidt de testritten voor door verschillende scenario’s uit te werken om complicaties in het reguliere treinverkeer zo goed mogelijk op te lossen. Ook onderzoekt ProRail wat de invloed van de langere treinen is op de dichtligtijd van overwegen en welke andere knelpunten er zijn om  treinen van 740 meter door Nederland te laten rijden.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur heeft dinsdag een maatregelenpakket voor het spoorgoederenvervoer naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit pakket moet ervoor zorgen dat de concurrentiepositie van goederenvervoer per spoor ten opzichte van omringende landen en andere modaliteiten verbetert. Dit moet ervoor zorgen dat de omvang van het goederenvervoer per spoor groeit van 42 miljoen ton in 2016 naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030.

De eerste testresultaten van de proeven met de lange goederentrein worden in september bekendgemaakt.

Lees ook:

Nederland volgt Duitsland met forse verlaging spoortarieven

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “DB Cargo test eind augustus goederentrein van 740 meter”

Teko Salverda|21.06.18|22:57

Alweer die bekende taalfout: <>. ‘afspraken’ is meervoud. Hierbij hoort een werkwoord in het meervoud (‘zijn’)

Henk Angenent|22.06.18|10:17

Het kan altijd nog langer: in de VS rijden zonder problemen goederentreinen van 2,5 kilometer (125 goederenwagens). Dat zet pas zoden aan de dijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.