Een goederentrein in Oberhausen, Duitsland

ProRail en Dura Vermeer praten omwonenden bij over Derde Spoor

ProRail en Dura Vermeer hielden woensdagavond een informatiebijeenkomst in de gemeente Zevenaar over de aanleg van het Derde Spoor tussen Zevenaar en de Duitse grens. Dit deden de spoorbedrijven om omwonenden op de hoogte te stellen van de werkzaamheden die deze maand van start gaan. De bijeenkomst vindt plaats in Kulturhus De Borg in Babberich.

ProRail en Dura Vermeer gaven tijdens de bijeenkomst uitleg over de aanleiding en de uitvoering van de werkzaamheden. Daarnaast gaven zij een toelichting op het verplaatsen van het geluidscherm, de aanpassingen aan drie viaducten en de aan- en afvoerroutes voor het bouwverkeer.

Spoorgoederencorridor

Het spoor tussen Rotterdam en het Italiaanse Genua is één van de belangrijkste goederencorridors van Europa. De goederenspoorlijn Betuweroute maakt deel uit van deze goederencorridor. Binnen de corridor is het traject tussen Zevenaar en het Duitse Oberhausen een belangrijk knelpunt. Met de aanleg van het Derde Spoor kan de verwachte groei van het treinverkeer worden verwerkt.

Eind 2014 is het nieuwe Europese beveiligingssysteem (ERTMS) aangebracht in Zevenaar. Deze is ook op de Betuweroute is geïnstalleerd. Met dit systeem is de veiligheid op het spoor verbeterd. Daarnaast heeft ProRail de sporen en wissels in Zevenaar vernieuwd en in 2016 het spanningssysteem op de bovenleiding van Zevenaar-Oost tot de Duitse grens van 1500 Volt naar 25.000 Volt omgebouwd. Naar verwachting is het Derde Spoor op 31 december 2018 gereed.

Update: donderdag 10.57 uur

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.