Goederentreinen op rangeerterrein Kijfhoek, foto: ProRail

Tonnen boete voor ProRail en Keyrail voor brand op Kijfhoek

Foto: ProRail

De rechter in Den Haag heeft ProRail en Keyrail in een hoger beroep geldboetes van 250.000 euro en 150.000 euro opgelegd vanwege de brand op Kijfhoek op 14 januari 2011. De brand onstond op het rangeerterrein bij Zwijndrecht doordat bij het rangeren een aantal goederenwagons, deels gevuld met gevaarlijke stoffen, tegen elkaar botsten.

De rechter gaf aan dat de boete van ProRail hoger is om dat dit bedrijf al eerder al een soortgelijke overtreding heeft gemaakt. Bij de boete van ProRail gaat het om een 250.000 euro, waarvan 100.000 voorwaardelijk. Als het spoorbedrijf beterschap laat zien dan wordt dat deel van de boete kwijtgescholden. ProRail zegt in reactie een het incident te betreuren en gaat de uitspraak nader bestuderen. Keyrail was ten tijde van de bijna-ramp op Kijfhoek spoorbeheerder van de goederenspoorlijn Betuweroute. In 2015 is Keyrail bij ProRail ondergebracht.

Veiligheidsvoorschriften

Tijdens de brand werd groot alarm geslagen. Bewoners in de omgeving werden uit voorzorg geëvacueerd. Het rangeerterrein de Kijfhoek werd op last van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na de brand enkele maanden stilgelegd om de situatie te verbeteren.

De rechter oordeelde dat diverse voorschriften op het gebied van veiligheid niet zijn nageleefd. Wagenlijsten die voor de brandweer van belang waren voor het bepalen van een blusstrategie waren niet verstrekt, of kwamen niet overeen met de feitelijke situatie. Ook waren de blusputten niet goed zichtbaar. De rechter rekent ProRail en Keyrail het aan dat ze het risico van het ontstaan van een gevaar voor de omgeving voor lief namen door de bedrijfsvoering zo in te richten dat het in strijd was met het ‘Bedieningsvoorschrift van het heuvelsysteem’.

Dw oorzaak van de brand is indertijd door ProRail onderzocht en kritisch geëvalueerd. Naar aanleiding daarvan zijn toen onder andere in samenwerking met de betrokken overheden en veiligheidsdiensten maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen.

Lees de uitspraak hier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.